Tomu nerozumí babička z Vysočiny. Ze svobody se stává nesvoboda. U Jílkové došlo na dědické právo

25.05.2017 23:04

„Nové dědické právo vám už tři roky umožňuje svobodněji se rozhodovat, komu a za jakých podmínek odkážete svůj majetek po smrti. Jenomže se z tisíců dědiců stávají dlužníci. Čeho se vyvarovat ať už při odkazování, nebo při dědění majetku?“ zahájila dnešní vysílání pořadu Máte slovo moderátorka Michaela Jílková.

Tomu nerozumí babička z Vysočiny. Ze svobody se stává nesvoboda. U Jílkové došlo na dědické právo
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo Michaely Jílkové.

„Snaha o vytvoření moderní úpravy dědictví tím, že se převzal zastaralý vzor z Rakouska-Uherska, se ukázala jako problematická,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (za ANO). 

„Lidé odpovídají nejenom majetkem, který zdědili, ale i svým majetkem, pokud neuplatní zaklínadlo znějící výhrada soupisu,“ varuje soudce, místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala. „Pokud přijímám dědictví, vím, že tam je majetek a jsou tam povinnosti. Pokud chci dluhy, tak je chci. Pokud je nechci, uplatním výhradu soupisu,“ zareagoval exnáměstek ministra spravedlnosti František Korbel. 

A to právě kritizuje občan, důchodce ze sdružení Život 90 Jan Lorman. Senioři si právě na tyto kličky stěžují. „Toto právo je pro ně nesrozumitelné. Tomuto nerozumí babička z Vysočiny. A ze svobody se stává nesvoboda,“ sdělil. 


(ReproFoto: ČT)

„Současné dědické právo dává větší svobodu člověku,“ namítá spoluautor současného dědického práva Václav Bednář. „Výhrada soupisu a poučení o tom se dostane každému. Notář je povinen o tom informovat,“ sdělil Bednář. „Každý by měl plánovat svou pozůstalost a zvážit, zda je rozumné sepsat svou závěť,“ zareagoval notář Jiří Svoboda.

„Dnes ale, když nic neděláte, tak dědíte. Dříve jste se nemohli do potíží dostat, když jste nic nedostali,“ zareagoval Fiala. Korbel však oponoval. „V minulosti to bylo tak, že za dluhy jste odpovídal do výše nabytého dědictví a byl tentýž princip odmítání nebo neodmítání dědictví. Dnes odpovídáte i celým svým majetkem, ale zůstal ten princip aktivního chování,“ snažil se znovu vysvětlit Fiala. 

Jedna z divaček se poté rozhorlila, že zdědila dluhy po manželovi, o nichž vůbec nevěděla. „Soupis majetku nikoho neochrání. Ten soupis, i když se provede, i z hlediska odpovědnosti za dluhy, nemá pro všechna jiná řízení žádný význam. Věřitelé i dlužníci mohou v jiných řízeních oponovat. Ten soupis je vlastně chiméra,“ hovořil poté jasně Fiala.

Kateřina Bohatá z bezplatné linky seniorů Elpida pak poukázala především na to, že dědická řízení trvají velmi dlouho. „Senioři volají velmi často v době, kdy se dostávají do existenčních krizí. Když se dostanou k notáři, mají na něj deset vteřin času. Ten notář v mnoha případech neplní svou povinnost, oni jsou bezprostřední, zoufalí, bez prostředků,“ řekla.

Notář Svoboda tohoto politoval. „Dědické řízení bývá zahájeno zhruba za měsíc po úmrtí dotyčného. Ale věřte tomu, že notář účet pozůstalým neblokuje,“ sdělil notář s tím, že toto dělá banka.

Dalším tématem pořadu pak bylo odkazování majetku před smrtí. „Je zvláštní tvrzení, že katastr neuznává darování pro případ smrti,“ zareagoval Bednář na stížnost Lormana. „Vnímal bych to jako pochybení konkrétního úředníka, nikoliv jako problém občanského zákoníku,“ sdělil. 

„Pokud chci sepsat závěť tak, aby byla platná, je lepší zajít za notářem,“ poradil následně Bednář. Tomu však oponoval Fiala, že posuzoval několik závětí psaných rukou a byly uznány. 

Závěrem pak promluvil exnáměstek Korbel. „Je třeba si jasně rozmyslet, co chci, a pak napsat. Napíšu-li vlastní rukou závěť a podepíšu, je to jasné. Nejlepší je pak dát závěť do plechové skříňky k notáři,“ uzavřel. 

Příští týden se můžete na Máte slovo dívat opět. Vysílat se bude ve čtvrtek kolem půl desáté na ČT1. Hostem bude mluvčí prezidenta Miloše Zemana. Řešit se budou mimo jiné kompetence hlavy státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…