Tomu neuvěříte: Příštím prezidentem by prý mohl být Jiří Pospíšil

12.08.2014 11:24

Nad dalšími jmény, která se začala objevovat tři a půl roku před volbou prezidenta, se ve vysílání Českého rozhlasu Plus zamýšlel spisovatel a publicista Karel Hvížďala. Kromě Zdeňka Škromacha a Tomáše Halíka, jejichž jména se již v souvislosti s příští prezidentskou volbou objevila, zmínil také jména další – Andreje Babiše a Jiřího Pospíšila.

Tomu neuvěříte: Příštím prezidentem by prý mohl být Jiří Pospíšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jíří Pospíšil

Hvížďala v souvislosti s tím, že jména možných uchazečů o post hlavy státu se poprvé objevila uprostřed letních prázdnin, uvedl, že zveřejnit jména prezidentských kandidátů v tomto období je dobrá taktika. Protože právě v parném létě „mají takové zprávy vždy větší šanci být dobře umístěné v médiích a odborníci a poradci kandidátů si z reakcí mohou začít dělat představu, jak by příští volby mohly vypadat a definovat si pole hlavních střetů“.

Škromachovi by pomohlo, pokud by u moci zůstala nynější koalice

K případné kandidatuře Škromacha uvedl, že si zřejmě spočetl, že v době voleb mu bude 61 let. „A současnému prezidentovi, který je zřejmě dost nemocný, 73, a u voličů, kteří tam chtějí mít někoho, kdo je jim hodně podobný, by mohl mít šanci,“ poznamenal Hvížďala. Podle něj by Škromachovi mohlo pomoci, pokud by se u moci udržela současná koalice.

Jak kandidatura Škromacha, tak Halíka ale podle Hvížďaly představuje jistá nebezpečí. „Pokud by kandidoval pan Škromach proti prezidentu Zemanovi, hlasy na levici by se značně tříštily,“ upozornil publicista.

Hrozba úspěchu nevypočitatelného populisty

Podle něj se něco podobného může stát i na pravé straně politického spektra. O hlasy voličů tu může bojovat Halík s nějakým pravicovým politikem. „... zatím padlo jméno bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila nebo se spekuluje i o kandidatuře Andreje Babiše, zmínil Hvížďala další možné adepty na nejvyšší politický post v zemi.

Hvížďala vidí nebezpečí takové situace v tom, že hlasy voličů by se opět rozdělily, a tím by se mohla otevřít cesta v druhém kole pro nevypočitatelného populistu.

„Pak by ale paradoxně měl šanci se do prezidentského úřadu dostat snadněji právě ten ze dvou nejsilnějších soupeřů z prvního kola, který by postoupil, a to by mohl být i v ateistické společnosti pan Halík,“ uzavřel Hvížďala s tím, že je to zatím jen pouhá spekulace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…