Tony Blair promluvil

17.02.2016 13:34

Bývalý britský premiér Tony Blair se v rozhovoru pro italský deník La Repubblica jasně vyjádřil pro setrvání Velké Británie v Evropské unii. Podle Blaira by měla země předat ještě více pravomocí do Bruselu a navíc brát masivní migraci směřující do země pozitivně. To nejzajímavější z rozhovoru ve svém dnešním vydání shrnuje britský deník The Express.

Tony Blair promluvil
Foto: tonyblairoffice.org/
Popisek: Tony Blair

Dlouholetý šéf labouristů jako jeden z argumentů pro setrvání Velké Británie uváděl bezpečnost. „Samotná Velká Británie se nebude schopna bránit Islámskému státu a Rusku bez pomoci Francie či Německa,“ varoval Blair a dodal, že by se tento krok jeho zemi nevyplatil ani z ekonomických důvodů. „Z mého pohledu by bylo naprosto iracionální, kdybychom zůstali osamoceni v době, kdy navíc čelíme konkurenci z Indie, Číny a Spojených států,“ poznamenal Blair v situaci, kdy se Britové podle aktuálních průzkumů přilklánějí spíš pro Brexit.

Ačkoli je Blair proti vystoupení Velké Británie z Evropské unie, nehodlá dle svých slov upírat právo voličů rozhodnout se podle svého uvážení. Připustil však také, že předávání více pravomocí Bruselu by mělo probíhat s rozumem. „V oblastech, jako je bezpečnost nebo energetika, je to dle mého v pořádku. Potom jsou samozřejmě i další oblasti, kde to tak jednoznačné není,“ uvedl v rozsáhlém rozhovoru pro italský deník La Repubblica Blair, který v minulosti vždy patřil k oddaným stoupencům co nejširší evropské integrace.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Blair rovněž podpořil úsilí současného britského premiéra Davida Camerona prosadit reformy EU, které by mohly britské voliče od Brexitu odradit. „Zdá se, že je Cameron blízko dohodě, která by nám mohla v boji o o setrvání v EU výrazně pomoci. Každý by měl uznat, že v hlavním zájmu Velké Británie je zůstat v Evropské unii. Naopak Brexit by mohl mít pro naši zemi velmi vážné následky,“ řekl Blair, a hájil také příchod tří milionů přistěhovalců za dobu, kdy byl premiérem. „Pro Velkou Británii znamenal jejich příchod jen samá pozitiva.“

Dlouholetý britský premiér se v rozhovoru vyjádřil také k současné migrační vlně a rozdělil migraci na tři typy. „Ta ekonomická je prokazatelně při dodržování pravidel prospěšná. Stejně tak musíme z morálních důvodů otevřít dveře těm, kteří prchají před pronásledováním. Zároveň se však musíme mít na pozoru před extremisty, kteří se skrývají mezi uprchlíky,“ konstatoval Blair a vyčinil dále americkým a evropským představitelům za to, že se v případě řešení konfliktu v Sýrii nepoučili ze svých chyb v Afghánistánu a Iráku.

Jak The Express připomíná, tak Blairovo tehdejší rozhodnutí jít do války v Afghánistánu a Iráku stálo život 636 britských vojáků. „On však dále bez náznaku studu v rozhovoru hovořil o tom, že jsme se z těchto konfliktů nepoučili v případě z arabského jara a dodal, že evoluce jej lepší než revoluce, protože revoluce může způsobit naprostý rozpad státních struktur. Toto vakuum potom dle jeho mínění mohou vyplnit radikálové a způsobit nestabilitu celého regionu,“ píše The Express s jízlivým dodatkem, že příznivci Brexitu vstup Blaira do diskuse o setrvání země v EU přivítali s nadšením, protože je prý „nejméně důvěryhodným politikem ve Velké Británii“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…