Töpfer u Tachecí: Jan Fischer se upsal ďáblu a teď káže proti korupci

12.12.2012 10:21

Populární herec Tomáš Töpfer působil šest let jako senátor ODS. V říjnu však svůj mandát neobhájil a horní komoru musel opustit. Nevnímá to však jako své selhání.

Töpfer u Tachecí: Jan Fischer se upsal ďáblu a teď káže proti korupci
Foto: Jan Janula
Popisek: Tomáš Töpfer

„Senátní volby nejsou překážkový běh na 110 metrů, kde si můžu říct, že jsem selhal, protože jsem málo trénoval,“ říká v rozhovoru pro MF DNES muž, který se v létě stal ředitelem Divadla na Vinohradech. „Jsem demokrat a skláním se před vůlí voličů,“ ujišťuje. Přesto si však myslí, že byl již od jara vystaven sérii plánovaných útoků. „Jedna lež za druhou,“ komentuje kampaň proti své osobě.

V rozhovoru s Barborou Tachecí se také opřel do některých bojovníků proti korupci.  „Jestli někdo vstoupí do KSČ v osmdesátých letech, aby mohl udělat svojí vědeckou kariéru, tak se zcela jednoznačně nechal zkorumpovat,“ říká bývalý senátor. Takoví lidé, kteří se podepsali ďáblu, by se podle něj neměli stavět do pozice bojovníků proti korupci. „Nesmí mentorovat a dělat ze sebe milníky, majáky, ochránce před korupcí,“ myslí si Töpfer. To je prý případ nejen jeho úspěšné soupeřky ze senátních voleb Evy Sykové, ale rovněž prezidentského kandidáta Jana Fischera.

On sám prý bude za prezidenta volit Přemysla Sobotku. „Nebere funkci prezidenta jako svůj politický začátek, nepodlehl svodům komunismu a navíc by byl prvním prezidentem, se kterým bych si tykal,“ uvedl někdejší Sobotkův kolega ze senátorského klubu ODS.

Sám prý hlasoval proti přímé volbě prezidenta a vývoj předvolební kampaně mu prý dává za pravdu. „Děsí mě, že u nás do toho může jít opravdu každý,“ říká. Navíc se podle něj řada kandidátů veze na vlně populismu a jednoduchých řešení. „Když dnes slyšíme radikální řeči, jak se s korupčníky vymete a s politiky taky, stačí už málo: vyházet je z oken,“ obává se Töpfer. V roce 1933 si podle něj také všichni mysleli, že Evropa je civilizovaný prostor a nemohou nastat hrůzy, které poté nastaly.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…