Topka nemá budoucnost, napsal čtenář knížeti Schwarzenbergovi. A přišla odpověď, kterou nečekal

21.06.2018 16:20

Bývalý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se zhruba před měsícem na půdě Poslanecké sněmovny vyjádřil k tématu migrace a uvedl, že jinak naši politici hovoří u nás a jinak v Bruselu. Na jeho slova poté reagoval čtenář Parlamentních listů se slovy, že v tomto ohledu je se svým názorem u nás osamocen a TOP 09 zde nemá budoucnost. Kníže byl však opačného názoru.

Topka nemá budoucnost, napsal čtenář knížeti Schwarzenbergovi. A přišla odpověď, kterou nečekal
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V rámci "Expedice neuhneme 2017" představovala TOP 09 svůj volební program v Únětickém pivovaru. Zúčastnili se čestný předseda Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová a poslanec Martin Plíšek

Hned v úvodu ve své řeči, kterou Schwarzenberg pronesl před čtyřmi týdny v Poslanecké sněmovně poukázal na to, že již za starého Rakouska byl podivný zvyk českých poslanců, kteří během týdne pobývali ve Vídni, rokovali na říšské radě a objížděli ministerstva. „Zdá se, že se tyto mravy zachovaly a nyní lidé bouří proti bruselské byrokracii. A pak jedou do Bruselu a pak hovoří jiným jazykem. Tento zlozvyk existuje,“ dodal.

Poté podotkl k Marrákešskému protokolu, že si jen těžko může představit úmluvu, která by byla na jednu stranu závazná a na druhou stranu nezávazná. „Něco odpřísáhnout a pak se na to vysrat? I to se opakuje. Migrace vždy byla a vždy bude,“ řekl jasně s tím, že je opravdu prvotní zájem, aby toto neprobíhalo živelně, nýbrž v jistých pravidlech a legálně.

„Musíme počítat s fakty a podle toho se chovat a ne si myslet, že se tomu vyhýbáme Ti, co si myslí, že se tomu vyhneme, vědomě lžou,“ zdůraznil Schwarzenberg, podle kterého se budeme muset chovat jako ostatní evropské národy. „Můžeme brzdit, můžeme protestovat, ale nevyhneme se tomu. Prosím, aby čeští politici mluvili stejně v Bruselu jako v Praze,“ vyzval expředseda TOP09.

V souvislosti s tím mu pak na profil Parlamentích listů přistal dotaz, ve kterém čtenář sice připouští, že v mnohém má v tomto směru Karel Schwarzenberg sice pravdu, problém však ale vidí v tom, že je ve svém názoru tak nějak osamocen. „A Topka, řekněme si to na rovinu, budoucnost nemá. Vám lidé rozumí, ale zbytku? A když tvrdíte, že jinak mluví politici u nás a v Bruselu, jste si vědom, že tam má své zástupce i vaše strana? Dokonce tam sedí Pospíšil,“ tázal se čtenář.

Původní text ZDE.

Jeho slova ale Schwarzenberg vyvrátil s tím, že s budoucností TOP 09 to vidí zcela jinak. „Vážený pane, že Topka nemá budoucnost je jen váš názor. Samozřejmě jsem si vědom, že máme své zástupce v Bruselu, tam ale mluví stejně jako zde,“ ujistil jej na závěr kníže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…