Topkař Jakob: Proti Putinovi svetrem, proč ne? Každý musí přispět. Je potřeba to lidem vysvětlit

17.08.2022 18:00

Místopředseda TOP 09 Jan Jakob souhlasí se slovy předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Adamové Pekarové (TOP 09), že si lidé mají v zimě vzít svetr navíc. „Pokud se má svetr stát symbolem proti Putinovi, proti válce, kterou vede na Ukrajině, ale i proti energetické válce vůči nám, tak mi to jako symbol nevadí,“ řekl poslanec s tím, že každý musí v této krizi přispět svým dílem.

Topkař Jakob: Proti Putinovi svetrem, proč ne? Každý musí přispět. Je potřeba to lidem vysvětlit
Foto: TOP 09 / David Tesar
Popisek: Jan Jakob

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí
O „dalším svetru“ hovořila Pekarová Adamová v neděli a vyvolala tím značný poprask. „Ze studií v Anglii vím, že tam se ta teplota ve vnitřních prostorech pohybovala ještě níže, než navrhujeme, a nikdo s tím problém neměl. U nás je to určitě pro některé diskomfort. Já se snažím to vnímat tak, že je to možnost, jak jako jednotlivec můžu pomoci celku – zbytečně neklimatizovat, zbytečně nevytápět a holt si vzít další svetr,“ prohlásila Pekarová Adamová.

Se svou šéfkou Jakob souhlasí a dodává, že vláda samozřejmě připravuje mnohá opatření, ale ke zvládnutí krize je nutný příspěvek každého občana. „Pokud se má svetr stát symbolem proti Putinovi, proti válce, kterou vede na Ukrajině, ale i proti energetické válce vůči nám, tak mi to jako symbol nevadí. Je nutné si uvědomit, že krize dopadne opravdu na každého z nás. Chci ubezpečit, že zimu společně zvládneme, ale každý musí přispět svým dílem,“ vzkázal Jakob ve vysílání CNN Prima News. 

„Připravuje i informační kampaň tak, abychom zimu společně zvládli a aby každý přispěl svým dílem k tomu, že nás nebude terorista Putin vydírat,“ pravil Jakob.

Nejtěžší chvíle nastanou v zimě v topné sezoně. „Proto je třeba informační kampaň. Týká se energetické krize a toho, jak ji společně překonat. Vždy je ale těžké informovat, když nikdo neví, co má v mysli Putin a jak se situace vyvine. Vláda se však na zimu připravuje – máme téměř plné zásobníky plynu a zabezpečené tranzity zkapalněného plynu,“ ubezpečil poslanec TOP 09.

Vláda podle něj také nadále pracuje na konkrétnostech v úsporném tarifu. „Budeme znát konkrétní parametry, ale nepokryje to všechny zvýšené náklady. Ty, kterým tarif stačit nebude, prosím, aby se nestyděli a řekli si o pomoc. Je zde nastaven sociální systém, příspěvek na bydlení, mohou ho využít,“ nabádá Jakob.

Dle svých slov věří v soudnost a zodpovědnost lidí, kteří by na zimu měli snížit teplotu ve svých domovech. „Je to v zájmu všech, bude to jejich konkrétní úspora. Nepředpokládám, že by chodily nějaké kontroly,“ dodal Jakob k tomu, že maximální povolená teplota ve vnitřních prostorech by mohla být nastavena na 20 stupňů Celsia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…