Topkař Polčák se vyjádřil k Olomouckým tvarůžkům. V Německu a Rakousku je prý napodobují

19.07.2014 20:03

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) varovně pozvedá hlas na obranu tradičních Olomouckých tvarůžků. Všímá si totiž toho, jak se někteří němečtí a rakouští konkurenti pokoušejí obejít tradiční ochranu právně chráněné klasické značky. Zdůrazňuje, že nekalé konkurenci se musíme rázně postavit.

Topkař Polčák se vyjádřil k Olomouckým tvarůžkům. V Německu a Rakousku je prý napodobují
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stanislav Polčák

„Přechodné pětileté období, v rámci kterého mohly Německo a Rakousko využívat označení Olmützer Quargel, za rok končí a možná právě v této souvislosti hledají němečtí a rakouští výrobci cesty, jak tradičním Olomouckým tvarůžkům nekale konkurovat přímo na českém trhu. Výrobek označený jako Jemné tvarůžky a zabalený v podobném obalu považuji s praxí advokáta věnujícího se ochraně duševního vlastnictví jednoznačně za napodobeninu Olomouckých tvarůžků, která může v zákaznících vyvolat klamný dojem o původu výrobku a vést k nebezpečí záměny,“ řekl Polčák.

Celé vyjádření europoslance Polčáka čtěte ZDE

Zástupce českých zájmů v EU se pozastavuje i nad tím, proč v této věci nekoná Státní zemědělská a potravinářská inspekce, když k tomu má prostor, a to díky směrnici EU. Inspekce může zasahovat proti jednání, které může spotřebitele uvést v omyl, pokud jde o otázku původu výrobku. Jestliže inspekce nezakročí, půjde podle europoslance o selhání kontrolního orgánu. „Vyzývám proto SZPI, aby přestala strkat hlavu do písku a rázně zakročila proti nekalé obchodní praktice a ochránila tak zájem domácího výrobce i zájem spotřebitelů, kterým je místo garantované domácí kvality podvodně nabízena nekvalitní zahraniční napodobenina,“ dodává Polčák.

Europoslanec Polčák se jakožto zástupce zemědělského výboru Evropského parlamentu hodlá obrátit na eurokomisaře pro oblast zemědělství, aby celou záležitost prověřil. Polčák je také místopředsedou výboru pro regionální rozvoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…