Topolánek: Jsou tu větší lumpové než Janoušek. Když já slyším Babiše...

28.03.2012 7:09

Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka je lobbista Roman Janoušek jen „kmotříček“. Pohybují se tu prý lumpové s mnohasetmiliradovými majetky. Za jednoho z nich Mirek Topolánek označil pro Idnes.cz Andreje Babiše.

Topolánek: Jsou tu větší lumpové než Janoušek. Když já slyším Babiše...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Bývalý premiér Mirek Topolánek tvrdí, že varovné zprávy o systematickém klientelismu a možné korupci na pražském magistrátu za vlády Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška měl jen z kavárenských řečí. A nikoli od tajné služby BIS.

BIS, která ze zákona podléhá přímo premiérovi, přitom Janouška v roce 2007 odposlouchávala, takže už v té době musela vědět, jak moc ovlivňoval lobbista nejen pražské kauzy, ale i vysokou politiku.

„Dostával jsem z BIS jen trendové informace o prorůstání podobných struktur, jako byla ta Janouškova, do státní a veřejné správy. Ale ne ty konkrétní zprávy jejích odposlechů. Pokud to BIS pořizovala, tak nevím, co s tím dělala,“ řekl Topolánek v rozhovoru pro Mf Dnes.

Obsah odposlechů ho však prý v žádném případě nepřekvapil. Je to jen vrchol ledovce, říká expremiér. Přesto je podle něj Janoušek jen „kmotříček“.

Na sesazení Béma jsem neměl, stýská si Topolánek

„V devadesátých letech tady vznikly obrovské majetky, obrovské přesuny majetku ve stovkách miliard. A pokud se bavíme o Janouškovi, tak se tady bavíme o lumpech v řádech stovek milionů. Ale ve skutečnosti jsou tu mocnější lidé s mnohasetmiliardovými majetky. A ti s tím státem hýbou. Vždycky mě baví, když slyším mluvit Andreje Babiše... Protože on je samozřejmě jeden z nich. Nebo Tykač, proboha,“ prozrazuje Topolánek.

Do Pavla Béma teď prý nechce kopat. Na to, aby s poměry v Praze něco udělal, prý nebyl politicky dost silný. Když se Topolánek stal roku 2002 předsedou ODS, uzavřel s Bémem „toleranční dohodu“.

 „Ta dohoda pragmaticky zněla v tom smyslu: Dobře, vy jste silní v Praze, já se vám do toho nebudu montovat. Vy nebudete přes své kamarády vstupovat do mého centrálního hájemství,“ popisuje pro Idnes.cz Topolánek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…