Topolánek, Langer, Bursík... Vzpomínáte? Před deseti lety začali úřadovat ve vládě

08.01.2017 9:08

Druhá vláda vedená tehdejším předsedou ODS Mirkem Topolánkem, kterou prezident Václav Klaus jmenoval 9. ledna 2007, se nerodila snadno. Hlava státu měla například i výhrady k tomu, že kabinetu, tvořenému občanskými demokraty, lidovci a Stranou zelených, chyběla většinová podpora ve sněmovně. Zprávu přinesla ČTK.

Topolánek, Langer, Bursík... Vzpomínáte? Před deseti lety začali úřadovat ve vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek

Vláda ovšem nakonec důvěru získala, a to díky dvěma poslancům zvoleným za ČSSD, kteří se hlasování nezúčastnili, a kabinetu tak stačilo 100 hlasů koaličních poslanců.

Přes křehké postavení ve sněmovně si Topolánek pro svůj kabinet stanovil ambiciózní reformní cíle, jejichž realizace však narážela na nedostatečnou podporu mezi poslanci. Propad popularity vlády i ODS vyústil v říjnu 2008 ve volební debakl v krajských a senátních volbách, který citelně otřásl i Topolánkovým křeslem. Kvůli sporům uvnitř koalice i jednotlivých stran se pak vláda v březnu 2009 stala prvním kabinetem v historii ČR, kterému sněmovna vyslovila nedůvěru.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

V období po volbách v červnu 2006 to byl přitom už pátý pokus o svrhnutí vlády, který opoziční strany v čele s ČSSD v Poslanecké sněmovně podnikly. Uspěl díky tomu, že s opozicí hlasovali také čtyři poslanci zvolení za koaliční strany – Jan Schwippel a exministr financí Vlastimil Tlustý z ODS a bývalé členky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková. Topolánkova vláda tehdy padla v době půlročního českého předsednictví EU, což vzbudilo rozruch nejen v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…