Topolánek je silná osobnost, jediný se může měřit se Zemanem, píší noviny

07.11.2017 12:33

Kandidaturu bývalého premiéra a někdejšího předsedy ODS Mirka Topolánka české deníky v komentářích vesměs vítají. Podle nich je to silná osobnost a jako jediný z adeptů se může se současnou hlavou státu Milošem Zemanem měřit v politických zkušenostech. Případný prezident Topolánek by jistě na Hradě vytvořil protiváhu nové vládě, v jejímž čele by mohl stát předseda ANO Andrej Babiš, uvádí komentáře. Jejich obsah shrnula ČTK.

Topolánek je silná osobnost, jediný se může měřit se Zemanem, píší noviny
Foto: Repro Youtube
Popisek: Mirek Topolánek v DVTV vystupuje proti právu šaría

Bitva o Hrad se podle komentáře Mladé fronty Dnes zatím podobala konkurzu na post ředitele venkovské pětitřídky. Silná Topolánkova osobnost dodá bitvě o Hrad váhu důležitého politického střetu, v zástupu kandidátů se Topolánek neztratí. V úvodu autor komentáře ironicky srovnává Topolánka se Zemanem: „Máte už dost vulgarit Miloše Zemana, jeho arogance, nevyzpytatelnosti, napojení na divné byznysové kruhy i pochybných kamarádů? Pak je tu pro vás záchrana: jeho věrná kopie, ovšem s lepšíma nohama. Mirek Topolánek.“ Sám Topolánek podle komentátora ví, že je pro málo lidí ideálním kandidátem, sází ale na to, že by pro leckoho mohl být menším zlem než Zeman.

Pro hodně lidí, kteří si v roli hlavy státu už nedokážou znovu představit nynějšího prezidenta, bude bývalý předseda ODS vítanou alternativou, píše E15. Je to zkušený politik, který uspěl na domácí i evropské scéně, a je také dostatečně razantní. „Byl by dobrou protiváhou Babišovi – pokud by získal prezidentský post a pokud se šéf ANO skutečně stane na nějakou delší dobu premiérem,“ míní komentátor.

Topolánek nebude v prezidentské soutěži žádné béčko, vysloveným favoritem není, ale může se soutěží pořádně zamíchat, píšou Hospodářské noviny (HN). Celkově by se Topolánek mohl dostat hodně vysoko nad 15 procent hlasů, což ho může poslat do druhého kola. „Tam by to ovšem měl zatraceně těžké, zejména za předpokladu, že na něj bude čekat Miloš Zeman,“ míní komentátor. V televizní debatě by současné hlavě státu stačilo opakovat hesla „toskánská aféra“, „Dalíkova vila“ a upomínat na to, že soudkyně v kauze korupce při nákupu obrněnců Pandur, kvůli které nyní Topolánkův přítel a poradce Marek Dalík nastoupil do věznice, vcelku zřetelně poukázala na to, že Dalík musel mít krytí z vyšších míst.

Také komentátor Práva míní, že by se Topolánek mohl dostat do druhého kola a v něm by dost možná dopadl jako Karel Schwarzenberg. Ve střetu s vyhraněným pravicovým kandidátem, jehož „reformní“ vládnutí dělalo vrásky nejen příznivcům levice, by Zeman za sebou shromáždil i ty voliče, kteří pro dnešní hlavu státu neplanou, píše Právo. Podle něj na konci Topolánkova tažení tedy nakonec může být silnější Babiš i silnější Zeman.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Lidové noviny, podle nichž je Topolánek silným politickým kandidátem, si kladou otázku, zda šéf Teplárenského sdružení kandiduje v souhře s Hradem. „Spolupráce Topolánka se Zemanem byla hluboká, ačkoli se na to zapomíná: z jejich souhry vyrostla jak Topolánkova, tak Nečasova vláda,“ připomíná komentátor. Vstup Mirka Topolánka podle něj mění hru. Bude-li Miloš Zeman fit a kandidovat, pak Topolánek rozdrobí hlasy voličů Zemanových oponentů. I kdyby sám neuspěl, napomůže obhájci úřadu a může se mu podařit vyřadit ze hry momentální favority, všímá si deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…