Topolánek jede: Nelze předpokládat, že Novičok omylem vyrobil Ovčáček pomocí Malého chemika. Už byl ruský velvyslanec předvolán na Hrad?

17.03.2018 20:41

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharová dnes rozpoutala svými slovy bouři, když v televizi Rossija 24 prohlásila, že nejpravděpodobnějším zdrojem smrtící látky typu Novičok, kterou byl v Británii přiotráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija, je Česká republika. Dále zmínila za možný zdroj i Slovensko, Británii či Švédsko. Řada českých politiků se nad jejími slovy pozastavuje a vyvrací je s tím, že jde o naprosto absurdní tvrzení. „Ruský velvyslanec byl měl na Hradě tuhle sprosťárnu vysvětlit,“ rozohnil se bývalý premiér Mirek Topolánek na svém twitteru.

Topolánek jede: Nelze předpokládat, že Novičok omylem vyrobil Ovčáček pomocí Malého chemika. Už byl ruský velvyslanec předvolán na Hrad?
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mirek Topolánek

Proti vyjádření ruského ministerstva zahraničí se dnes ohradili i ministři zahraničí Martin Stropnický a obrany Karla Šlechtová. Oba vyvrátili, že by smrtící látka Novičok mohla pocházet z Česka. „Je to standardní způsob, jak manipulovat informace ve veřejném prostoru,“ uvedl Stropnický.

Podle Šlechtové Česká republika striktně dodržuje mezinárodní úmluvu o zákazu, vývoji, výrobě a šíření chemických zbraní. „Rozhodně odmítám takové absurdní obvinění. Česká republika je od 90. let signatářem mezinárodní úmluvy o zákazu, vývoji, výrobě a šíření chemických zbraní a striktně ji dodržuje,“ zdůraznila na svém twitteru Šlechtová.

To, že mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zacharová obvinila Česko z toho, že je původcem smrtící látky Novičok, namíchlo i expremiéra Mirka Topolánka. „Už byl ruský velvyslanec předvolán na Hrad, aby vysvětlil toto sprosté nařčení? Takový postup by byl zcela adekvátní,“ ohradil se proti jejím slovům ve svém twitterovém příspěvku a dodal, že nelze předpokládat, že Novičok omylem vyrobil Ovčáček pomocí Malého chemika.

Spekulací o tom, kdo má na svědomí otrávení agenta a jeho dcery, koluje celá řada. Například britský ministr zahraničí Boris Johnson řekl, že otrávení dvojitého agenta s nejvyšší pravděpodobností nařídil osobně ruský prezident Vladimir Putin. Kreml jeho prohlášení vzápětí označil za neodpustitelné porušení diplomatické slušnosti.

Příbuzná otráveného Skripala Victoria Skripalová zase trvá na tom, že skutečný záměr byl především otrávit Skripalovu dceru. Motivem podle jejích slov bylo její zasnoubení s vysoce postaveným ruským bezpečnostním činitelem, řekla pro britský deník Express. Tvrdí, že ruská oficiální místa byla ze vztahu mezi jejich důležitým zaměstnancem a Skripalovou dcerou znepokojena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…