Topolánek překvapivě hovoří o Bohuslavu Sobotkovi, plísní Okamuru a nadává Zemanovi

14.10.2013 12:18

Někdejší premiér ODS Mirek Topolánek se sice stáhl z vrcholné politiky, stále ji ale bedlivě pozoruje. Předpovídá větší atomizaci politické scény a posílení populistických stran. Stabilitě země by prý prospělo jasné vítězství sociální demokracie. Topolánek to říká v rozhovoru pro server E15.cz.

Topolánek překvapivě hovoří o Bohuslavu Sobotkovi, plísní Okamuru a nadává Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

"Atomizovaná politická scéna, přesun standardních pilířů moci od exekutivní, parlamentní a justiční podoby k justiční juntě, mocenskému posilování Hradu a rostoucímu vlivu finanční a mediální oligarchie, to není náhodný proces," říká Topolánek. Je to podle něj obecný jev sahající do šedesátých a sedmdesátých let minulého století, kdy se programy jednotlivých stran začaly přibližovat.

V České republice se kvůli volebnímu systému komplikuje sestavení silné vlády, což nahrává prezidentovi. Pozice Hradu je navíc posílena tím, že Miloš Zeman má mandát od voličů. "Byl jsem vždy odpůrcem přímé volby hlavy státu beze změny Ústavy. Ta je napsaná poměrně volně, má celou řadu bílých míst. A toho bude Zeman i nadále umně využívat," dodává expremiér.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Atomizace politické scény

Volby do Poslanecké sněmovny podle Topolánka přinesou ještě větší atomizaci politické scény a posílení populistických, nesystémových stran, které využívají jednoduchých témat, jako je nacionalismus, xenofobie nebo boj proti korupci. "Z toho budou profitovat i komunisté, jejichž elektorát je velmi stabilní a disciplinovaný. A pochopitelně mohou vydělat obskurní subjekty, jako je Úsvit přímé demokracie a strany jako SPOZ a další," podotýká bývalý politik.

Vzhledem k tomu, že do sněmovny může proniknout větší počet stran, tipuje si Topolánek, že sestavování vlády bude trvat dlouho a nakonec bude v rukou prezidenta, který na politické scéně zůstane jediným stabilním prvkem. Nové subjekty, jako je hnutí ANO Andreje Babiše, podle něj skončí podobně jako Věci veřejné.

Pochvala Sobotkovi

"Navzdory tomu, že jsem pravičák, neskrývám, že stabilitě této země by prospělo, kdyby ČSSD přesvědčivě zvítězila, podobně jako na Slovensku. Aby mohla vládnout buď sama, nebo nejvýše s jedním partnerem. Pravicové voliče vyzývám, aby přes všechna programová a personální selhání a přes všechny skandály volili ODS," dodává Topolánek.

Podle Topolánka je lídr sociální demokracie Bohuslav Sobotka připraven udržet se v hlavním proudu ČSSD a brilantně zvládat parlamentní hrátky. "Domnívám se tedy, že Sobotkova role bude opravdu klíčová. Pokud bude schopen čelit Hradu, můžeme tu mít déle než dva roky vládu představující protiváhu Zemanovi," říká.

ODS je v klinické smrti

Občanská demokracie se podle Topolánka nyní nachází v klinické smrti. Nechce předjímat, jestli se místopředsedkyně strany Miroslava Němcová stane lídrem a integrátorem strany. Své další politické angažmá Topolánek již dříve vyloučil až do doby, než tady opět začnou vládnout komunisté. Částečně to ale porušil, když jednal s Václavem Klausem o vytvoření nového subjektu. "Chtěli jsme takovým berlusconiovským způsobem zamíchat předvolebním pískovištěm. Jenže uskupení Hlavu vzhůru – alespoň pro mne – tyto předpoklady nesplňovalo, takže na tomto subjektu nijak neparticipuji," dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…