Topolánek s Kalouskem tepou ODS za snížení daní. „Proč se bojíte nechat lidem více jejich peněz?“ pustil se do kritiků Fiala

20.11.2020 22:45

„ODS najela na Tlustý populismus,“ ozývá se po podpoře zrušení superhrubé mzdy a snížení daní od bývalého premiéra a předsedy občanských demokratů Mirka Topolánka. Aktuální šéf ODS však s kritikou své strany nesouhlasí. „Jsem rád, že máme najednou tolik strážců rozpočtové odpovědnosti,“ zní od Fialy s údivem, proč kritici tvrdí, že na snížení daní stát „nemá“. „Kdo mi to chce tvrdit? Proč se bojíte nechat lidem více jejich peněz? A neměl by naopak stát šetřit na svém provozu? ptá se. Ukázal, kde by chtěl výpadek příjmů nahradit.

Topolánek s Kalouskem tepou ODS za snížení daní. „Proč se bojíte nechat lidem více jejich peněz?“ pustil se do kritiků Fiala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala na 29. kongresu ODS

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí
Občanští demokraté hlasovali pro zrušení takzvané superhrubé mzdy, místo níž se má od příštího roku na návrh premiéra Andreje Babiše zdaňovat pouze hrubá mzda sazbou 15 procent a u lidí se mzdou nad přibližně 140 tisíc korun měsíčně část příjmů nad tuto hranici sazbou 23 procent. Kromě toho ODS podpořila i výrazné zvýšení slevy na poplatníka.

Ministerstvo financí tvrdí, že díky zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně z příjmu 15 a 23 procent si polepší víc než čtyři miliony zaměstnanců. U průměrné mzdy 34.271 korun jde o 1736 Kč měsíčně.

Pro schválení balíčku jako celku hlasovali nad ránem poslanci ANO, ODS, KSČM, SPD a dva nezařazení poslanci Václav Klaus a Tereza Hyťhová.

Že se občanští demokraté uchýlili ke splnění svého dlouholetého slibu voličům, jim však nemohou odpustit další opoziční strany i někteří bývalí členové strany. „ODS najela na Tlustý populismus. Zaměnila cíl a prostředek. Nízké daně nebyly cílem, ale prostředkem. Cílem byla udržitelnost veřejných financí, motivace pro aktivní a snížení daňových úniků. A ani to nezobchodovali. Marketingová, ale i reálná katastrofa,“ lamentuje na ODS jejich bývalý premiér Mirek Topolánek s narážkou na bývalého ministra financí za ODS Vlastimila Tlustého.

Předsedu občanských demokratů dle Topolánka „už mohou zachránit jen senátoři“. „Pokud zákon vrátí, tak Babiš přesvědčí Hamáčka, že omylem prošlý návrh Pirátů dostatečně kompenzuje ‚bolest‘ socanů a ti mu pomohou přehlasovat Senát. ODS tak bude tratit 2×. Hlasovat pro ten paskvil podruhé ale nesmí,“ varuje stranu.

Vadí mu, že diskusi o snížení daní nepředcházela ta o mandatorních výdajích: „Tento amatérský a populistický návrh korektní a sofistikovanou diskusi o změně daňového systému neunese. Ta totiž souvisí nejen s běžnými výdaji, ale především s mandatorními výdaji v podobě sociálních a zdravotních daní. Tato diskuse měla té ‚příjmové‘ předcházet.“

Ke kritice ODS se připojil i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Vláda navrhuje pro rok 2021 deficit 320 mld. Ve skutečnosti to bude téměř 500 mld. S podporou SPD a ODS vede vláda zemi k rozvratu veřejných financí. Říkám to ráno, v poledne i večer. A všem je to jedno, dokud to nepocítí na vlastní peněžence. Chudáci děti… Odskáčou to ony,“ tvrdí.

Předseda ODS Petr Fiala však s kritiky nesouhlasí a pochvaluje, že zaměstnanci budou mít ze své výplaty více peněz. „Po letech vytrvalého úsilí jsme prosadili náš návrh a superhrubou mzdu se podařilo zrušit. A co to znamená? Každý zaměstnanec bude mít o přibližně 7 % čistého navíc!“ vyjevil na svém twitteru.

Po kritice se tvrdě pustil do svých oponentů s otázkou, proč „se bojí nechat lidem více jejich peněz“: „Fakta: Příjmy státního rozpočtu 2014: 1133 mld., 2019: 1523 mld. Za posledních 5 let nárůst přes 390 mld. To vážně nemáme na snížení daní? Kdo mi to chce tvrdit? Proč se bojíte nechat lidem více jejich peněz? A neměl by naopak stát šetřit na svém provozu?“

Chod státu dle něho více peněz zaměstnancům neovlivní a výpadek příjmu je nahraditelný ve výdajích. „O daních jsme hlasovali do dvou do rána, chápu že i někteří komentátoři jsou unavení. V TV ráno poslouchám, že zrušení superhrubé mzdy znamená zvýšení výdajů státu. Tak to ani náhodou! Pro to bychom nikdy nehlasovali. Znamená to jen snížení příjmů státního rozpočtu,“ dal jasně najevo.

A kritikům připojil ještě další z příspěvků s dotazem, zdali nejde o „pokrytectví“: „Jsem rád, že máme najednou tolik strážců rozpočtové odpovědnosti. Tedy našich nových spojenců v boji za rozumný státní rozpočet. Kde byli, když ODS prosazovala dluhové brzdy, vyrovnané rozpočty v čase vysokého růstu a když jsme navrhovali krotit výdaje?“

Po zrušení superhrubé mzdy a snížení daně ze mzdy na 15 procent pro většinu obyvatel v Česku plánuje ODS navrhnout snížení schodku státního rozpočtu o 80 miliard korun. Výpadek v rozpočtech samospráv pak mají podle Fialy nahradit peníze z Fondu obnovy EU. „O tom, kdo je rozpočtově odpovědný a kdo ne, rozhoduje hlasování o státním rozpočtu, ne hlasování o snižování daní. Snížení daní nesmí znamenat automatické zvýšení schodku rozpočtu. ODS každoročně navrhuje úspory v rozpočtu a jinak tomu nebude ani letos, už v příštích dnech předložíme návrhy úspor ve výši 80 miliard korun,“ uvedl šéf ODS.

Pro snížení daní hlasovali „omylem“ i Piráti. Ti sice sami navrhovali zvýšení základní daňové slevy na poplatníka. Dle jejich vyjádření neočekávali, že jim návrh projde. „My jsme navrhli zvýšení slevy na poplatníka na úroveň průměrné mzdy a doufali jsme, že vládní koalice si vybere jeden z těch návrhů a ten druhý nechá ležet. Bohužel byly přijaty oba. Kumulovaný dopad do veřejných rozpočtů je prostě kolosální. Podle nás to není šťastný návrh,“ uvedl Ferjenčík pro server iDnes.cz o svém návrhu.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…