Topte si kravským hnojem, až Putin zavře plyn. Dusno v Turecku

07.12.2015 13:00

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se stal terčem kritiky ze strany předsedy opozičního hnutí MHP Devleta Bahceliho. Erdogan se totiž vyjádřil, že turecký lid je zvyklý trpět, a tudíž mu nebude vadit, pokud Rusko přestane Turecku dodávat zemní plyn. Informují turecké noviny Today's Zaman.

Topte si kravským hnojem, až Putin zavře plyn. Dusno v Turecku
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Turecký prezident Erdogan se po ukončení letošního klimatického summitu v Paříži vydal do Kataru a po cestě se vyjádřil k možnosti, že by Rusko Turecku přestalo dodávat zemní plyn. Turci jsou podle něj „zvyklí na utrpení“.

„Jak víte, Turecko se zemním plynem nežije zase tak dlouho. Všichni moc dobře víme, jak je to dlouho, co jsme jej začali používat... Navíc rozhodně nebudeme odsouzeni do záhuby, pokud nebudeme mít k dispozici ruský zemní plyn,“ řekl Erdogan. Turecko podle něj nakupuje zemní plyn od spousty dalších zemí.

Jeho vyjádření se však nelíbilo lídrovi turecké menšinové opozice Devletu Bahcelimu. „Lidé téhle země si vytrpěli již dost. Od teď musí být prezidentský palác vytápěn pálením kravského hnoje v kamnech. Ono se to říká jednoduše, ale přidejte se a sdílejte lidské utrpení,“ napsal na svém Twitter účtu.

Spekulace o tom, že by Rusko mohlo odříznout Turecku zásobování zemním plynem, se vyrojily poté, co turecké stíhačky F-16 sestřelily ruské letadlo SU-24 nad hranicemi se Sýrií.

Podle webu RT činí ruský plyn zhruba 60 % celkové turecké spotřeby. Prezident Erdogan se však v Kataru údajně dohodl na koupi zkapalněného zemního plynu, jež je však ve výsledku pro Turky dražší než zemní plyn z Ruska.

Ruský Gazprom mezitím zcela pozastavil jednání ohledně projektu Turkish Stream, jenž měl spojit Rusko a Turecko skrze Černé moře, přičemž prezident Putin se ale ve svém každoročním proslovu vyjádřil, že jeho cílem není trestat turecký lid.

„Máme v Turecku mnoho přátel. Ti by měli vědět, že je nesrovnáváme s tou částí turecké vlády, jež je přímo zodpovědná za smrt našich vojáků v Sýrii,“ řekl Putin. „Jen ať se Turci dozví, kdo střelil naše piloty do zad, zatímco se pokrytecky snažil obhájit sama sebe a svoje činy, jimiž kryje zločiny teroristů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …