Totálně skeptický Václav Klaus před volbami: Je úplně jedno, který z těch soudruhů bude premiér. Všichni se chtějí tupě přimknout k Bruselu. Nechápu, že se lidem ještě neotevřely oči

02.09.2017 18:09

Po prázdninové pauze se na rozhlasové vlny vrátil Luboš Xaver Veselý s pořadem Pressklub na Frekvenci 1. Vzhledem k tomu, že za pár týdnů proběhnou volby v Německu a nedlouho poté i v České republice, čeká nás horký politický podzim. Luboš Xaver Veselý ho odstartoval s českým exprezidentem Václavem Klausem.

Totálně skeptický Václav Klaus před volbami: Je úplně jedno, který z těch soudruhů bude premiér. Všichni se chtějí tupě přimknout k Bruselu. Nechápu, že se lidem ještě neotevřely oči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Klaus hned na úvod zdůraznil, že nadcházející sněmovní volby nepovažuje za nijak zásadní.

„Musím se přiznat ke svatokrádeži. Já tu důležitost moc necítím. Karty se při volbách rozdávají vždycky, to je obecná pravda, ale otázka je, jestli tam jsou nějaká esa. A mně se zdá, že tam teď žádná esa nejsou a jestli nějaká karta dostane o trochu hlasů víc než jiná, to není tak důležité. Já mám pocit, že v těch hlavních věcech to bude stále stejně evropsky beznadějné,“ posteskl si Klaus.

Proč je Klaus tak skeptický? Protože mocenské otěže v EU teď drží tandem německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Klaus má dokonce za to, že zkratka EU by se teď dala změnit na MM, čili Merkelová a Macon. Většina českých politiků dělá tu chybu, že se k této dvojici chce přimknout.

„My se budeme hrnout do hlavního jádra EU svou hloupostí, ne-li přímo tupostí, abych to tak řekl,“ pokračoval Klaus. Žádná ze stran, která nás odtrhne od M+M, prý nejspíš neuspěje. „To je přece skoro úplně irelevantní otázka. Jestli to bude ten soudruh nebo onen soudruh, to je přece úplně jedno. Mně by se určitě zdálo lepší, kdyby volby vyhrála ODS nebo některá z těch ministraniček, které se na realitu v EU dívají podobně jako já, ale jestli bude premiérem Zaorálek, Babiš nebo Bělobrádek, to je podle mého názoru jedno,“ uvedl Klaus.

Je přesvědčen, že Evropa je teď ve válce a pokud to mlčící většina v Evropě nevidí, je třeba jim otevřít oči. Klaus proto použil slovo válka záměrně a nijak ho nepřekvapilo, že to vyděsilo tzv. „pravdoláskaře“.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„To vyděsilo všechny pravdoláskaře. My jsme v momentu fatálního střetu, fatálního sporu, který se prostě někdo snaží bagatelizovat, ale pokud může ty lidi probudit to, že se použije slova válka, tak dobře,“ pravil Klaus. Druhý český prezident totiž absolutně nechápe, že lidem neotevřela oči ekonomická krize EU, neotevřela jim oči ani uprchlická krize, když německá kancléřka pozvala do EU milion lidí. „Když já jsem byl na letišti, tak jsem si musel i zouvat boty a tady přišel milion lidí naprosto neprověřených,“ kroutil hlavou prezident nad tím, jak to mohlo lidi nechat v klidu.

Obává se prý, že až se jednou lidé probudí a budou chtít změnit poměry, už to nemusí proběhnout tak sametově, jak se to odehrálo u nás v roce 1989.

Ve druhé polovině pořadu Klaus zavzpomínal na rozdělení Československa. Zpočátku doufal, že se Československo podaří zachovat. Brzy však pochopil, že to nepůjde. Slovenská politická reprezentace se zkrátka chtěla oddělit. A dnes se ukazuje, že rozdělení bylo úspěšné.

Klaus byl proto podle vlastních slov „zděšen“, když viděl, koho si do debat o rozdělení Československa zvala televize. „Buď to byl politický aktivista Petr Pithart nebo lidé, kteří tehdy ještě vůbec nebyli světě, a vůbec ne lidi, kteří byli u toho,“ kroutil hlavou nespokojeně druhý český prezident.

Nakonec padlo pár slov také k policejní žádosti o vydání Andreje Babiše. Klaus zdůraznil, že absolutně odmítá dotace. „To zlo začíná v těch dotacích,“ upozornil Klaus ve studiu. Všímá si ale ještě dvou jiných ohledů. „Já považuji za naprosto nešťastné, že už několikáté naše volby se odehrávají s nějakou bezpečnostní kauzou v pozadí. To bych řekl, že my se k tomuhle nesnížíme, že už jsme o kousek dál. A už to tu máme několikáté volby,“ podivoval se prezident.

Nakonec připomněl, že Andrej Babiš postavil celou svou politickou dráhu na tom, že kritizoval všechny další politiky, tak se teď nesmí divit, že se mu to vrací a ostatní politici využijí příležitosti a vracejí mu to.

Na rozloučenou pak zopakoval to, co zaznělo už na začátku. Zdá se mu, že po těchto volbách se toho moc nezmění. Možná se změní poměry sil ve vládě, ale nic jiného. Bývalý prezident tuto situaci popsal jako „tyranii statu quo“ (V narážce na knihu Miltona Friedmana "Tyranny of the Status Quo", jak po dotazu PL objasnil přímo Institut Václava Klause).

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…