Totální dusno ve sněmovně: Křičí se. A Kalousek měl na jazyku něco, co nakonec raději ani neřekl. Pak vykřikl a odešel

10.02.2016 11:41

Sněmovna dnes konečně po 236 dnech od prvního projednání ukončila rozpravu o návrhu a dostala se k závěrečnému hlasování. Pokud předloha nakonec bude schválena a schválí ji i senát a podepíše prezident, podnikatelé začnou elektronicky posílat údaje o tržbách do registru patrně od listopadu. Nejprve půjde o restaurace a hotely, postupně budou přibývat další odvětví. Těsně po rozpravách se ale stačila ve sněmovně strhnout ještě pěkná mela...

Totální dusno ve sněmovně: Křičí se. A Kalousek měl na jazyku něco, co nakonec raději ani neřekl. Pak vykřikl a odešel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně pokračovalo třetí čtení zákona o elektronické evidenci tržeb

Vláda si od EET slibuje omezení šedé ekonomiky a zlepšení výběru daní – zhruba o deset až patnáct miliard korun. Pravicová opozice ale tvrdí, že evidence tržeb ztíží život hlavně menším podnikatelům, obává se taky možného zneužití dat. Protože koalice dnes hlasovala v pevně určeném datu i hodině, podle pravice tímto postupem prý porušila sněmovní jednací řád. ODS už proto avizovala, že u Ústavního soudu napadne proceduru i samotný zákon.

O EET se ale poslanci vydatně „poprali“. K tomu se rozvinula diskuse o některých ustanoveních jednacího řádu a o obstrukcích levicové opozice v minulém volebním období, kdy sněmovna jednala i o víkendech a v noci. Kupříkladu místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP/STAN) k tomu připomněl dlouhé projevy exposlance ČSSD Davida Ratha, který ve sněmovně při obstrukcích debatoval častokrát až do noci a každou chvíli podával návrh na přerušení bodu.

Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák ale hájil postup koalice, která prosadila pevný čas pro hlasování o zákonech. Sociální demokracie podle Sklenáka nezpochybňuje obstrukce jako nástroj opozice, po určité době ale musejí podle něho skončit, aby se nestaly obstrukce destrukcí. „Jsme svědky permanentní obstrukce TOP 09 a ODS, která hraničí se zpochybňováním parlamentní demokracie,“ připomněl Sklenák vůči koalici.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek k EET zdůraznil, že si neuměl představit, že vláda předloží zákon, který bude pro některé podnikatele likvidační.

Kalousek: Nedělejte z toho úplný Agrofert!

Kalousek si vzal zásadní slovo i těsně před hlasováním. „V poslanecké frakci TOP 09 je ještě 14 členů, kterým jste vzali možnost promluvit a předložit své návrhy. Vzali jsme vážně a s pokorou, že diskuse bude zkrácena. My jsme si proto k tomu diskusní příspěvky připravili na délku deset minut,“ zdůraznil Kalousek.

„Upozorňuji vás, že většina z nich má připravené návrhy, které je možné předložit ve třetím čtení a o kterých by se mělo hlasovat. A když tyto návrhy nebudou odhlasovány, tak jsme se ocitli mimo prostor diskuse,“ poznamenal Kalousek.

O chvíli později se vzedmula prudká debata o tom, zda poslanci podali, či nepodali návrh na skončení diskuse. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura podal námitku proti postupu předsedajícího, neboť podle něj nikdo nepodal návrh na ukončení rozpravy.

„Znásilnili jste parlamentní diskusi způsobem, který nemá obdoby v moderním parlamentarismu ČR," protestoval proti tomu i Miroslav Kalousek. A následně vytkl předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi, že jako řídící schůze podává návrhy, když podal návrh na skončení schůze.

„Z místa, kde sedíte, nemůžete předkládat návrhy a nelze o nich hlasovat. Nedělejte z toho úplný Agrofert,“ sdělil Hamáčkovi Kalousek. K výtkám se přidal i šéf poslanců ODS Stanjura.

„To je zneužití a ohýbání zákona,“ zdůraznil Stanjura. Jeho námitka ale nebyla přijata, stejně tak jako předchozí námitky.

"Přistupujete k proceduře hlasování způsobem, který nemá oporu v zákoně, a který nemá ani oporu v demokratických tradicích. My s vámi tuto hru v této místnosti hrát nebudeme. Svoji odpovědnost si ponesete sami. Doufám, že ne navždy, ale pro tento den, ty dvě demokratické strany, které jsou koaličním partnerem Agrofertu, demokratické nejsou rovněž,“ zvolal za debatním pultíkem těsně před hlasováním ještě Kalousek.

Poslanci ODS a TOP 09 nakonec opustili jednací sál. Sněmovna totiž začala hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Následně šéf sněmovny Jan Hamáček vyhlásil půlhodinovou pauzu, o niž požádal poslanecký klub KSČM.

Elektronická evidence tržeb se bude týkat nejprve restaurací a hotelů, a to sedm měsíců poté, co zákon vyjde ve Sbírce zákonů, což zřejmě bude od listopadu a dotkne se zhruba šedesáti tisíc podnikatelů. O tři měsíce později se bude EET týkat firem z oblasti velkoobchodu a maloobchodu, což se dotkne cca 250 milionů podnikatelů.

Ve třetí fázi se EET má týkat ostatních podnikatelů a za další tři měsíce řemeslníků. To ale bude až po dalších sněmovních volbách, takže budoucí vláda bude mít možnost tuto povinnost ještě přehodnotit.

Obchodníci budou muset být podle zákona propojeni se servery daňové správy, kde bude každá účtenka ihned zaregistrována. Podnikatelé, kteří se budou muset do elektronické evidence tržeb zapojit, budou moci využít jednorázovou slevu až pět tisíc korun na náklady spojené se zavedením projektu.

Pro stravování v restauracích bude s výjimkou prodávaného alkoholu nově platit sazba DPH 15 procent. Dosud to bylo 21 procent. Ministr financí Andrej Babiš přišel také s návrhem na snížení DPH na prodej točeného piva a nealkoholických nápojů na deset procent. Tento svůj nápad ale prozatím v koalici neprosadil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…