Totální parlamentní peklo v Řecku: Levice se bouří, premiér to skoro nezvládá. Prší rezignace a nikdo neví. Lidé vyšli do ulic

15.07.2015 16:21

V Řecku nyní probíhá ostrá politická debata. Premiér Tsipras se snaží získat potřebnou většinu k odsouhlasení přísných reforem, které po něm chtějí řečtí věřitelé, a nesetkává se s valnou podporou. Jeho vlastní strana s ním nesouhlasí a někteří politici dokonce již rezignovali. Informuje The Guardian.

Totální parlamentní peklo v Řecku: Levice se bouří, premiér to skoro nezvládá. Prší rezignace a nikdo neví. Lidé vyšli do ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Grexit, ilustrační foto

Dnes v noci čeká Řecko klíčové hlasování, zda se podvolí podmínkám, které pro ně nastavila Troika, tedy Mezinárodní měnový fond, Evropská komise a Evropská centrální banka. Pokud tyto podmínky neprosadí, nedostane Řecko potřebnou záchrannou půjčku.

Velkou ranou pro Tsiprase ještě před začátkem samotného hlasování však byla rezignace řecké náměstkyně ministra financí Nadii Valavaniové, která popsala probíranou dohodu jako „agónii“ s tím, že nemůže nadále sloužit vládě, která chce přijmout takovéto podmínky. Varovala, že „národ čeká drtivá kapitulace jeho věřitelům v Bruselu“.

Aby se Tsiprasovi podařilo dohodu prosadit, potřebuje přesvědčit svou vlastní stranu. Pokud by se totiž zvedl počet rebelů nad 40, dohoda by byla ztracená. Mezitím rezignoval další jeho spolustraník, tajemník ministerstva financí Manos Manousakis.

Celý text zde

V řeckém parlamentu to nyní vypadá, že Tsipras ztrácí půdu pod nohama, a tak vyzval svoje spolustraníky: „Pokud máte nějakou alternativu, tak mi ji pojďte říct,“ jak informuje korespondentka The Guardian Helena Smithová.

Opoziční strana Nová demokracie, která podle všeho plánuje hlasovat pro uzavření dohody, před chvílí začala uzavřené jednání, protože i mezi jejími členy se nacházejí rebelující odmítavé hlasy.

Aktuality k jednání zde

Pokud dohoda projde, Řecko čekají zvýšení daní, škrty v rozpočtu, důchodová reforma, která má oddálit odchod do důchodu a postupně i snížit důchody samotné a nejen to. Jedním z nejkontroverznějších bodů dohody je založení fondu pod správou řeckých věřitelů, do kterého má Řecko postupně investovat 50 miliard eur z prodeje státního majetku s tím, že z fondu bude částečně platit i svoje dluhy.

Vyvstal však další problém, jelikož nedávno do médií po částech pronikla a následně byla i zveřejněna analýza udržitelnosti řeckého dluhu MMF, která se neslučuje s předchozími. Podle MMF je bezpodmínečně nutné, aby byla Řecku odpuštěna část dluhu. Ten je totiž jinak zcela neudržitelný a v tomto případě MMF nesmí podle vlastních směrnic Řecko financovat. Proti odpouštění dluhu se však velmi ostře postavilo Německo.

Celý text zde

Mezitím v Athénách dochází k nepokojům a nastávající chaos a vztek místních lidí využívá neonacistická strana Zlatý úsvit, která otevřeně tvrdí, že se staví proti podmínkám, jež nastavili řečtí věřitelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…