Totální převrat na Ukrajině: Začalo jednání se separatisty. Pomáhá i tento důležitý Putinův přítel, kterého neznáte

24.06.2014 9:51

Ukrajinský deník Kyiv Post a ruský internetový server rádia Hlas Ruska informují o průlomových jednáních mezi ukrajinskou vládou a proruskými rebely z Doněcké oblasti. Ti však podmiňují další jednání stažením ukrajinských jednotek z oblasti.

Totální převrat na Ukrajině: Začalo jednání se separatisty. Pomáhá i tento důležitý Putinův přítel, kterého neznáte
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin s válečnými veterány

„Ukončení bojů na východní Ukrajině bude hlavním bodem jednání s Kyjevem," řekl premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexander Borodai na pondělní tiskové konferenci. Další informace k tématu přinesl internetový server rádia Hlas Ruska. Borodai podle serveru dále dodal, že jednání mohou být započata teprve tehdy, až se ukrajinské vojenské síly stáhnou z Doněcké lidové republiky. Doněcký premiér zároveň připustil, že se sešel k předběžným jednáním s Viktorem Medvedčukem, který stojí v čele proruského lidového hnutí Ukrajinská volba.

Právník a oligarcha Medvedčuk patří mezi 100 nejbohatších Ukrajinců a udržuje nadstandardní vztahy s prezidentem Vladimirem Putinem, který je kmotrem jeho dcery. Politickými analytiky je Medvedčuk považován za klíčovou osobnost veřejného i politického dění v zemi. Do ukrajinského parlamentu se dostal v roce 1997 a již o rok později se stal jeho druhým místopředsedou. V dalších volbách v roce 2002 svůj poslanecký mandát obhájil. Krátce před tím byl i předsedou parlamentu.

Medvedčuk šéfoval rovněž prezidentské administrativě v době, kdy byl hlavou státu Leonid Kučma. S jeho nástupcem Viktorem Juščenkem naopak vedl ostré politické spory. Za své proruské postoje v případě záboru Krymu ruskou armádou se dostal na „černou listinu" zveřejněnou 17. března kanadskými a americkými orgány. Patří k hlavním kritikům majdanských událostí. Aktivisté protestující na majdanském náměstí jej dokonce obviňují z účasti na vraždě ukrajinské novinářky Tatiany Černovol. Medvedčuk je svými odpůrci považován za lídra ruské „páté kolony" na Ukrajině.

Mezitím na Facebooku zveřejnil lídr Lidové fronty Oleg Tsarov podmínky pro zahájení jednání s ukrajinskými autoritami. Na svém profilu podobně jako Borodai napsal, že „jednání mohou začít jedině v případě, že Luhansk a Doněckou lidovou republiku okamžitě opustí Národní garda a nelegálně ozbrojené bojůvky Pravého sektoru". Navíc požaduje, aby ukrajinská vláda veřejně přiznala zodpovědnost za „vraždění civilního obyvatelstva".

Vedle toho vznesl požadavek na finanční kompenzace pro rodiny zemřelých příbuzných a rovněž kompenzace na zničené domy ukrajinskou armádou. V neposlední řadě považuje za předpoklad k budoucímu smíru společný návrh ústavního zákona ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a doněckého parlamentu, který by Doněcké lidové republice zajistil její samostatnost a rovněž amnestii ozbrojeným rebelům a propuštění vězňů zajatých ukrajinskou armádou.

Deník Kyiv Post v této souvislosti informuje, že podle ukrajinské Národní bezpečnostní rady včera separatisté v doněckém a luhanském regionu dodržovali klid zbraní. „Mezi devátou hodinou ráno a pátou hodinou odpoledne nebyla zaznamenáná žádná střelba ani bombardování," uvedl Volodimir Čepov z Informačního analytického centra, které je součástí Národní bezpečnostní rady. Zároveň však dodal, že separatisté se podle všecho připravují na ofenzivu s cílem ovládnout luhanské letiště. Podle Čepova jsou ale ukrajinské síly připraveny letiště ubránit.

Kyiv Post dále uvádí, že do jednání mezi ukrajinskou vládou a separatisty se vedle již zmíněných Viktora Medvedčuka, Olega Tsarova a Alexandra Borodaie zapojil i bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma. Vedle něho coby lídra ukrajinské delegace jsou přítomni také zástupci ruských nevládních organizací i ruský velvyslanec na Ukrajině Michail Zurabov. Mezinárodní organizace reprezentuje Heidi Tagliavini, předseda Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE).

Ruský prezident Vladimir Putin se podle Kyiv Post nechal prostřednictvím prohlášení uveřejněného na jeho oficiálním webu slyšet, že vítá mírové rozhovory i účast Viktora Medvedčuka. V dalším prohlášení vydaném kremelskou administrativou bylo zveřejněno, že Putin jednal o celé situaci v telefonickém rozhovoru také s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Podle serveru RIA Novosti bylo nakonec příměří odsouhlaseno všemi stranami konfliktu. „Zavazuji se jménem Doněcké lidové republiky dodržovat příměří trvající do 27. června, které vyprší v 9 hodin ráno," potvrdil premiér samozvaného státu Borodai. Zároveň vyjádřil přání, aby dohled nad příměřím byl svěřen do ruských rukou či mezinárodní organizace OBSE. Ukrajinská média jsou nicméně stran dodržování příměří značně skeptická a informují, že ukrajinská prokuratura údajně vydala příkaz k zatčení Borodaie a dalších předáků Luhanské a Doněcké republiky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…