Toto Evropský parlament ještě nezažil. Maďarský ministr začal přednášet o Sorosovi, levičáci se mohli pominout

27.04.2018 9:51

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó včera promluvil před Výborem pro občanské svobody, spravedlnost a domácí záležitosti, který působí v rámci Evropského parlamentu. Velmi ostře zkritizoval zprávu europoslankyně Judith Sargentiniové, která se týkala údajného porušování lidských práv v Maďarsku.

Toto Evropský parlament ještě nezažil. Maďarský ministr začal přednášet o Sorosovi, levičáci se mohli pominout
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Zpráva členky nizozemské ultralevicové strany byla zveřejněna před několika málo dny a hovoří se v ní mimo jiné o údajném „ohrožení demokracie, právního státu a základních práv“. Vedle toho Sargentiniová, jejíž eko-socialistická strana vznikla v roce 1989 sloučením s komunistickou stranou, obviňuje Orbánovu vládu z potlačování svobody projevu, práv Romů a také Maďarů židovského původu. Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a domácí záležitosti hodlá zprávu podpořit.

Hlasovat o ní budou také v září všichni europoslanci. V případě, že Evropský parlament schválí příslušnou rezoluci, mohl by být zahájen proces, na jehož konci by Maďarsko přišlo v rámci rozhodovacích procesů EU o svá hlasovací práva. Jak ovšem konstatuje server Politico, něco takového je krajně nepravděpodobné. Polsko již dopředu hlasovalo, že pro takovou rezoluci by nehlasovalo. Právě Polsko přitom čelí obdobnému riziku kvůli své kritizované reformě soudnictví.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Ministr zahraničí Szijjártó se včera proti zprávě europoslankyně Sargentiniové ostře ohradil. „Mnozí v této budově se snažili ovlivnit výsledek parlamentních voleb v naší zemi. Voliči se však vyjádřili jasnou řečí,“ uvedl šéf maďarské diplomacie s tím, že zpráva obsahuje lži a výmysly. Zejména poukazoval na obvinění  Orbánovy vlády z antisemitismu. „Szjjárto trval na tom, že chce před Výborem vystoupit. A to přesto, že z právního hlediska k tomu neexistuje žádné opodstatnění.“

Podle informací serveru Politico Szijjártův projev vysílala maďarská státní televize a citovaly jej všechna provládní média. „Když kritizujete práva v Maďarsku, činíte tak proto, že vám stojíme v cestě uskutečnění plánů na radikální přistěhovaleckou politiku. Naše vláda však rozhodně nepřipustí, aby byl Sorosův plán realizován,“ konstatoval v bojovném tónu vlivný člen Orbánovy vlády a vyvolal tak mezi členy Výboru bouřlivé reakce.

„To byl zcela určitě jeden z nejhorších projevů, jaké jsem v této místnosti slyšel. Šlo o pouhou propagandu, která vůbec nebere v potaz jakoukoli kritiku,“ cituje Politico německého europoslance za Stranu zelených Jana Philippa Albrechta. Samotná Sargentiniová dodala, že maďarský ministr zahraničí jen využil Evropský parlament, aby mohl promluvit k domácím voličům.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …