Toto hrozí: Italové se naštvou a rozdají migrantům papíry. Ti pak budou moci i k nám

18.07.2017 7:09

Itálie se stále snaží probrat Evropskou unii v otázce migrační politiky. Poté, co hrozila uzavřením přístavů, nyní přemýšlí nad tím, že by migrantům dala víza podle direktivy z časů balkánských válek. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Toto hrozí: Italové se naštvou a rozdají migrantům papíry. Ti pak budou moci i k nám
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Rozhodnutí výbušné jako jaderná nálož. Tak komentuje šéf analytiků Evropské rady pro mezinárodní poltiku Mattia Toaldo skutečnost, že vláda diskutovala o možnosti vydat dočasná víza platná v Evropské unii takřka všem 200 tisícům migrantů. Ti se nyní tísní v italských zadržovacích táborech, píše list. 

Toaldo konstatuje, že Italové ztratili jakoukoli naději, že jim Unie pomůže. A mohli si prý říci: „Když nejste ochotni z toho udělat společný problém, uděláme to my,“ uvedl Toaldo.

Itálie dlouhodobě volá o pomoc kvůli migrační krizi, neboť k jejím břehům míří většina běženců připlouvajících do Evropy. Neprosadil se však ani jeden z větších plánů, ať již to byl systém kvót, nebo přesun lodí s migranty k břehům jiných zemí.

Země však má všechna centra pro migranty přeplněná, píše MF Dnes. Italská média je dokonce nazývají „skladištěm lidí“. 

Zmíněná balkánská direktiva pak znamená, že běženci by měli právo bydlet, pracovat a pohybovat se po celém schengenském prostoru Evropské unie, a to až dva roky. Vznikla v roce 2001 v závěru balkánských válek, tehdy však uplatněna nebyla. 

Kromě balkánské direktivy by však Italové také mohli uplatnit zákon Bossi-Fini, píše deník. Díky němu dostaly v roce 2011 „humanitární“ víza tisíce Tunisanů. 

„Podle pozorovatelů by italská ‚válka víz‘ především tvrdě dopadla na fungování schengenského prostoru. Dá se čekat, že by jako první byly zablokovány hranice Itálie s Francií a Rakouskem. 
Tam ostatně už dnes panují daleko přísnější kontroly než před migrační krizí,“ píše MF Dnes. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…