Toto je "Rusnokova Nagyová": Dobře zná Haška i Sobotku

11.07.2013 8:28

V roli šéfa kanceláře premiéra Jiřího Rusnoka bude působit Karel Štogl. Vystudovaný právník, který se již po dlouhou dobu pohybuje ve vysokých politických kruzích a během prezidentské kampaně hlasitě podporoval Miloše Zemana. Člověk, do něhož údajně premiér Jiří Rusnok vkládá všechnu svou důvěru, tedy přichází na místo, které za vlády Petra Nečase "zpopularizovala" Jana Nagyová. Štoglův obsáhlý profil přinesl server idnes.cz.

Toto je "Rusnokova Nagyová": Dobře zná Haška i Sobotku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Štogl vystudoval práva, avšak těm se věnoval jen krátkou dobu. Už v roce 1999 začal působit jako tajemník na Městském úřadu v Mikulově, odkud pochází. Mladý člen ČSSD pak pracoval i na brněnském magistrátu.

V roce 2002 přišel zlom – Jaroslav Tvrdík mu otevřel dveře do vysoké politiky, Štogl se stal jeho poradcem na Ministerstvu obrany a získal kontakty v nejvyšší politice. Podle informací Mladé fronty Dnes byl například v úzkém spojení s velkým příznivcem Miloše Zemana, nynějším jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem.

Pracoval i pod vedením Ratha

Po Tvrdíkově rezignaci se Štogl stal se vojenským diplomatem OBSE ve Vídni, po čase se ale vrátil a působil jako osobní tajemník ministra financí Bohuslava Sobotky.

Rok a půl také pracoval na Regionálním operačním programu (ROP) Středních Čech pod vedením Davida Ratha. V březnu 2011 z programu odešel a znalosti z něj začal využívat v soukromém sektoru. Pár měsíců působil jako poradce. Na konci roku se však vrátil k advokacii.

Špičky ČSSD o něm příliš nemluví

Několik let se tak pohyboval v blízkosti nejvyšších představitelů ČSSD, ti však o něm příliš mluvit nechtějí, či tvrdí, že ho neznají. "Moc o něm nevím, snad jen, že byl tajemníkem Sobotky, ale pokládám ho za schopného člověka, který plní úkoly, jež mu jsou dány," uvedl pro server iDnes.cz poslanec Jan Hamáček. Jiří Dienstbier prý o něm neslyšel ty nejlepší reference, zatímco Alena Gajdůšková ho prý ve středu viděla poprvé v životě.

V době Štoglova působení na ministerstvu obrany se zřejmě i poprvé setkal s Jiří Rusnokem, který tehdy vedl v sociálnědemokratické vládě ministerstvo průmyslu a obchodu. „Pan Rusnok v něj má velkou důvěru," uvedl člověk, který má k premiérovi blízko.

Dlouholetý pozorovatel dění kolem vedení ČSSD, který si nepřál být jmenován, ParlamentnímListům.cz sdělil, že čtyřicetiletý Štogl může být pro Rusnoka skutečně významnou posilou. "Dle mého názoru vysoce disciplinovaný až puntičkářský administrátor. Jako právník ví, co musí a co nesmí. Rusnok má šťastnou ruku, neboť schopných a inteligentních byrokratů je v Česku obecný nedostatek - málokdo z nich vydržel ve státní správě dlouho," uvedl s tím, že za nedostatek kvalifikovaných pracovníků státní správy může zejména absence zákona o úřednících.

"Navíc - v Česku se státní administrativa nevyučuje tak jako třeba ve Francii," poznamenává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…