Toto je muž, který pohrozil Sobotkovi Majdanem. Zemanův fanda, který opravdu nemá rád Zdeňka Bakalu

20.08.2015 18:29

Sok Zdeňka Bakaly, finančník, Slovák, úspěšný podnikatel. To a mnohem více je Pavol Krúpa, kontroverzní osobnost, která se nebojí riskovat, podporuje prezidenta Zemana a v obchodování se řídí hodně psychologií. Přiblížit se ho pokouší Investiční web.

Toto je muž, který pohrozil Sobotkovi Majdanem. Zemanův fanda, který opravdu nemá rád Zdeňka Bakalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pavol Krúpa je v současnosti v médiích zmiňován jako soupeř Zdeňka Bakaly. „Slovenský finančník Krúpa, který šéfuje společnosti Arca Capital, se rozhodl bojovat se Zdeňkem Bakalou na více frontách.“ Má v plánu získat 5% podíl ve firmě NWR a jedná s „nájemníky hornických bytů“, které se Bakala rozhodl prodat. Také kritizuje premiéra Sobotku za to, že ony byty Bakalově OKD prodal příliš levně, a obral tak stát. Přes deník Blesk mu v týdnu vzkázal, že proti němu lidé rozpoutají "Majdan".

Poprvé se na české mediální scéně objevil v roce 2007. Tehdy „od bývalého premiéra Stanislava Grosse odkoupil podíl ve společnosti Moravia Energo“. Gross prý na prodeji utržil 80 milionů korun. Pro Krúpu je Gross „seriózním partnerem a férovým člověkem, který vždy držel slovo“.

„Krúpa na to jde chytře. Za to, že pomohl Grossovi vyprat peníze, jej dnes již nikdo kritizovat nebude,“ píše autor článku Daniel Kuchta. Grosse již veřejnost nevidí tak negativně jako dříve. „Zato Bakala je nyní nepřítelem číslo jedna a každý, kdo proti němu půjde (i když pouze kvůli vlastnímu prospěchu) a bude se zaštiťovat vůlí pomoci lidem, bude za hrdinu.“

Celý text zde

Krúpa začal podnikat těsně po revoluci, kdy se spolužákem začali prodávat oblečení ze druhé ruky. Následně založili poradenskou společnost a „začali skupovat akcie z kupónové privatizace“. Nyní je Krúpa většinovým akcionářem společnosti Arca Capital, která se zabývá investicemi a rizikovým kapitálem a v současnosti spravuje kolem 11 miliard korun. Má pobočky v Londýně, Praze, Bratislavě a v Kyjevě.

Má velmi široký záběr a na Ukrajině vidí velký potenciál. Nebojí se riskovat a kontroverze, kterou v médiích svým působením vyvolává, mu zřejmě vyhovuje. Nedávno například chtěl „financovat cestu prezidenta Zemana do Ruska“. Údajně také proto, že naše vláda to řešila zbytečně dlouho. „Náklonnost k současnému prezidentovi projevil také tím, že mu věnoval k narozeninám 25 550 láhví minerální vody.“ Jednou z jeho posledních velkých a úspěšných akvizic byl nákup akcií O2, na kterém během zmatků po rozdělení společnosti vydělal desítky milionů korun.

Krúpa sice rád riskuje, nejde však bezhlavě do každého obchodu a „v jeho rozhodování hraje důležitou roli psychologie“. Ne vždy se však zadaří. Ke svým kolegům je však velmi štědrý, jak dokazuje „nedávný převod téměř poloviny jeho podílu ve společnosti Arca Capital na dva jeho dlouholeté spolupracovníky“. Sám však zůstal největším akcionářem a druhým největším akcionářem je stále jeho spolužák a kolega Peter Krištofovič, s nímž začínal podnikat a který vlastní Salve Group, jednu z největších poradenských firem na Slovensku.

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…