Toto je zakázáno! Zaměstnanci ČT si už nesmí na sociálních sítích dělat, co chtějí

01.11.2019 12:44

Vedení České televize vydalo seznam pravidel, podle nějž se má napříště řídit vystupování pracovníků veřejnoprávní televize na sociálních sítích. Píše se v něm, že redaktoři nesmí být vulgární, nesmí veřejně podporovat konkrétní politické strany a nesmí poškodit pověst média. Ke kodexu už se vyjádřili exposlanec Michal Hašek, bývalý poradce premiéra Mirka Topolánka Martin Schmarcz a analytik Štěpán Kotrba.

Toto je zakázáno! Zaměstnanci ČT si už nesmí na sociálních sítích dělat, co chtějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vůz České televize

Server Info.cz upozornil, že Česká televize vydala seznam pravidel, která by měli ctít všichni pracovníci veřejnoprávní televize při pohybu na sociálních sítích.

Veškeré aktivity novinářů ČT na sociálních médiích jsou vždy veřejnými projevy. Platí pro ně proto pravidla týkající se veřejného projevu zaměstnanců ČT vyplývající z Kodexu ČT a dalších předpisů. Cokoli, co publikujeme, lajkujeme nebo sdílíme na sociálních sítích, nesmí ohrozit důvěru v naši vlastní nestrannost, ani v objektivitu, nezávislost a vyváženost vysílání České televize,“ stojí hned v prvním bodě.

Zaměstnancům se v rámci pravidel dostává upozornění, že není možné bez problémů rozeznat osobní postoje od postojů profesních. Se zřetelem k tomu je třeba prezentovat statusy a fotografie. Nesmí jimi být ohrožena pověst novináře, ani instituce, pro kterou pracuje.

„V diskusích reagujeme vždy s rozmyslem. Dodržujeme standardy, pravidla a zásady slušné komunikace, věcnost a úctu k faktům. Jsou nám cizí zbytečné spory nebo vulgární způsob diskuse,“ píše se ve čtvrtém bodě.

Za informace, které pracovníci ČT zveřejňují na sítích, ručí svou pověstí. Vedle toho mají pracovníci veřejnoprávní televize přímo zakázáno sdělovat veřejnosti interní informace ČT, které ke zveřejnění určeny nejsou. Explicitně je zakázána také podpora politických stran, konkrétních celebrit a tak podobně.

Někdejší statutární místopředseda ČSSD Hašek seznam pravidel ocenil. Domnívá se, že je to krok správným směrem. „Dobrý počin ČT směrem ke všem redaktorům zpravodajství včetně externích spolupracovníků,“ konstatoval.

Někdejší poradce premiérů Mirka Topolánka a Jana Fischera či vicepremiéra Pavla Bělobrádka Martin Schmarcz také považuje stanovení pravidel pohybu pracovníků ČT na sociálních sítích za správný krok.

„Kodex ČT: Desatero pro publikování na sociálních sítích. Velmi dobré. A my ostatní bychom mohli na sebe aplikovat dobrovolně a v přiměřené míře,“ napsal Schmarcz.

Komentář k novým pravidlům ČT

Analytik Štěpán Kotrba je v hodnocení kodexu opatrnější. „Tož uvidíme, frajeři,“ poznamenal pouze.

tož uvidíme, frajeři

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…