Toto jsou prý největší průšvihy a skandály roku 2013. To si počtete

31.12.2013 4:44

Starý rok odchází a nový přichází. Je tedy čas bilancování, a tak ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, co považují za největší průšvih, a co naopak za největší úspěch pro Českou republiku za rok 2013.

Toto jsou prý největší průšvihy a skandály roku 2013. To si počtete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér v demisi Petr Nečas

Levicoví politici nejčastěji označují za největší průšvih vládu Petra Nečase a za největší úspěch její pád. Pravicoví politici zase často označují za největší průšvih pád Nečasovy vlády a ustavení vlády Jiřího Rusnoka. Za průšvih bývá také často označována novoroční amnestie tehdejšího prezidenta Václava Klause či církevní restituce, a za úspěch předčasné volby.

Zlatým hřebem byla kauza premiéra samého

„Největší průšvihy působili členové Nečasovy vlády a zlatým hřebem byla kauza premiéra samého. Největší nadějí a úspěchem pro nás všechny byly předčasné volby a doufám, že nová vláda si vezme z té Nečasovy odstrašující příklad,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle předsedy Úsvitu Tomio Okamury se největší průšvih zřejmě ukáže. „Dnes se tak může jevit kauza Nagyová. Pokud se naprosto objektivně vyšetří jak zneužívání rozvědky, tak i některé sporné akce státních zástupců, bude to velký úspěch pro nás všechny. Tato kauza bezprecedentně ovlivnila děj země, změnila politickou mapu a zřejmě zásadně ovlivní politický systém i v budoucnu. Bylo by správné se dobrat, co bylo skutečnou příčinou pádu Nečase a Kalouska,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Nabízí se odpověď, že největším průšvihem pro Českou republiku byla v roce 2013 Nečasova vláda a štěstím země to, že padla. Totální průšvih a důsledek špatné hospodářské politiky pravicové vlády bylo, že naše země ztrácí konkurenceschopnost, narůstala korupce i procento dětí chudých tak, že nemají na obědy ve škole, většina seniorů se potácí těsně nad hranicí chudoby. Štěstím je, že jako členská země EU ekonomický propad Česká republika zpomalovala investicemi z fondů,“ míní místopředsedkyně ČSSD a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Anketa

Bude pro vás příští rok šťastnější než rok 2013?

22%
78%
hlasovalo: 4419 lidí

Rusnokova vláda, která se stihla znemožnit v rekordně krátkém čase

Za největší úspěch považuje místopředseda sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík vysoký zájem lidí o prezidentskou volbu. „Za největší průšvih pak způsob, jakým skončila Nečasova vláda a skutečnost, že ji nahradila nelegitimní vláda Rusnokova, která se stihla znemožnit v rekordně krátkém čase,“ dodal Gazdík.

„Největší průšvih pro tuto zemi byl v roce 2013 pád vlády, který způsobil nestabilitu v zemi,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL a poslanec Jan Bartošek. „Největším úspěchem pro ni je určitě návrat KDU-ČSL do Poslanecké sněmovny,“ dodal s úsměvem.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Podle europoslance ODS Hynka Fajmona je nejhorším českým průšvihem nefunkční soudnictví, státní zastupitelství a policie: „Ty nedokáží odhalovat a soudit skutečnou kriminalitu a místo toho organizují politické procesy, viz bezprecedentní zásah na Úřadu vlády, který nemá obdoby nikde ve světě, a jak se stále ukazuje, tak byl zcela bezdůvodný.“

Úpadek ODS

„Nehorší věc je pro mě úpadek ODS. Pravice tím u nás hodně ztrácí. Lidé z ODS špatným chováním a špatným hospodařením úplně rozmlátili velkou tradiční pravicovou stranu. ODS se sice do sněmovny dostala, ale její výsledek je ostudný. Já to říkám, protože jsem pravičák a než jsem založil Severočechy, tak jsem byl voličem ODS. Holt lidi z ODS kradli a dělali lumpárny, a takhle to dopadlo,“ řekl redakci poslanec Bronislav Schwarz, člen Severočechů.cz zvolený na kandidátce ANO.

„Úspěchem podle mě je, že pokud lidi opravdu chtějí změnu a věří tomu, že ti lidé, které volí, ji udělají, tak voliči změní složení Poslanecké sněmovny. Tím nemíním jenom hnutí ANO, to myslím obecně jakoukoli stranu s dobrým programem, kterému voliči věří. Já také věřím, že splníme, co jsme slíbili, protože jinak bych byl zklamaný. Já jako Severočech jsem ve své obci s manželkou vždy splnil volební program, na kraji se ho také snažíme plnit, takže doufám, že když jsem jako Severočech kandidoval za hnutí ANO, takže hnutí ANO také bude plnit program. Ukázalo se, že pokud voliči chtějí někoho vyhnat z vlády či Parlamentu, tak se jim to podaří. Důkazem je hnutí ANO ve sněmovně,“ dodal Schwarz. 

Megaprůšvih Česka je volební debakl levice. Bude velká koalice

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD za největší úspěch považuje konec Drábkových sKaret na základě senátního návrhu zákona. „Megaprůšvih Česka je volební debakl levice v podzimních volbách do sněmovny, což bude mít asi za následek vládu velké koalice nejsilnější strany levice a nejsilnější strany pravice,“ dodává senátor.

„Za největší průšvih považuji pád Nečasovy vlády a vládu přátel Miloše Zemana bez mandátu. Za dobrou zprávu pokládám titul v Davis Cupu,“ uvedl místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

„Velký průšvih byla Klausova amnestie. K výrazným pozitivům řadím pád vlády Petra Nečase,“ odpověděl místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Největším průšvihem pro Českou republiku byla určitě Nečasova vláda. Proto za úspěch považuji její pád, byť byl vyvolán jejími vlastními skandály a ostudou premiéra,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Novoroční amnestie

„Za nejhorší průšvih považuji amnestii, která se dotkla jedenácti tisíc odsouzených a obviněných. V tomto roce vzrostla kriminalita o sedm procent. Na druhém místě je pak rozhodnutí ČNB. Jako nejvíce pozitivní vidím pád nejhorší vlády, která tu byla od roku 1994, a zvolení prezidenta Miloše Zemana. Dále zjištění, že můžeme ušetřit miliardy v případě, že necháme ekonomické kauzy soudit v zahraničí,“ myslí si poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor

  • BPP
  • Zemřel 15.4. 2021 po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let

„Za největší průšvih – a použil bych rád i přiléhavější označení – považuji církevní zlodějnu, respektive její potvrzení Ústavním soudem. To považuji za stejnou ničemnost, jako bylo její schválení a to, že Klaus zákon nevrátil sněmovně. Za plus považuji odchod vlády Nečase, vlastně jeho ředitelky, rozpuštění sněmovny a nové volby. I když v tomto případě přemýšlím, jestli to je výhra, na kterou jsme čekali a v kterou jsme doufali,“ uvedl senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Přijde rozpočtový průšvih?

„Za největší úspěch považuji skutečnost, že se začaly pozitivně projevovat účinky Kalouskovy finanční politiky. A za největší průšvih považuji, že ani tyto poměrně citlivé korekce fiskální nezodpovědnosti – ve srovnání s tím, co se děje ve světě – společnost odmítla v následných předčasných volbách. Samozřejmě voliči Úsvitu, ANO či komunistů a socialistů si ten průšvih ještě neuvědomují. On se totiž teprve projeví, očekávám tak v roce 2015 či 2016. Teprve zpětně bude možná rok 2013 označen za průšvih. Samozřejmě existuje možnost, že noví vládci přijdou k rozumu. Ale zatím to nevypadá,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Jako největší průšvih lze označit katastrofální hospodářskou situaci, kdy v životní úrovni měřeno podle kupní síly Českou republiku předstihlo nejenom Slovensko, ale i Polsko a Litva. Jako největší úspěch pro Českou republiku vidím obhajobu Davisova poháru v tenise,“ říká europoslanec ČSSD Libor Rouček.

„Protože politika už nestojí za řeč, tak nejhorší byla povodeň a nejlepší z mého profesního hlediska pokračování seriálu Sanitka 2, která byla divácky velmi úspěšná. Ale jinak, když je krásný slunečný den, tak to je také radost,“ smál se senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

Trapnej konec Nečase

„Na poli sportovním to je jasné. Národní fotbalový tým proti atletům a tenistům. Na politickém kolbišti žádný zaznamenatelný úspěch nevidím. Průšvih na pokračování je marasmus a tlení, kterému volby zajistily pokračování ve formátu kočkopsa, který neuspokojí nikoho,“ myslí si senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

„Největším průšvihem byla podle mého pro republiku vláda pana Nečase a její neustále eskapády - a to nejlepší je doufám ještě před námi,“ reagovala místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Miroslava Vostrá.

„Co se úplně nepovedlo, byla některá vyjádření a faux pas našeho prezidenta, který má důstojně reprezentovat stát. Jako kladné hodnotím výsledky voleb, kde lidé dali najevo, že chování našich politiků už dál nechtějí tolerovat. Že chtějí změnu, což bylo vidět na výsledku ANO a našeho Úsvitu,“ říká poslanec Úsvitu Marek Černoch.

„Trapnej konec Nečase je největší průšvih a největší úspěch nic,“ uvedl europoslanec ČSSD Richard Falbr.

Oslabení politiky

Europoslanec ODS Ivo Strejček za největší průšvih považuje, že prý pokračovala neblahá fragmentace politiky, což vyústilo v její další slábnutí: „Až takovému, že výkonná moc nebyla před veřejností schopna čelit zbobtnání státu, jenž k obhajobě svého zbobtnání zneužil před občany slovo ´nezávislost´. To, mimo jiné, skončilo pádem legitimní, přestože neoblíbené, vlády – za zvláštních a stále nejasných okolností i průběhu. To, že se to stalo, je věc jedna, ale to, že se na to politikové neptají, že nechtějí jasné odpovědi i to, že se možná dokonce obávají už odpoutaného státu, to považuji za podstatný nákrok do ´nových´ časů.  Nebo jinak. Proč se neptáme, co se to u nás stalo, že v Praze stojí rozestavěná stavba za 28 miliard a politikové sbírají odvahu, jak rozhodnout o jejím dokončení. Potřebujeme viditelnější důkaz zneprůchodnění systému politického rozhodování?“

Že by mi něco významně úspěšného utkvělo v paměti, tak to si nemohu vzpomenout. Ale přece, vyšla řada zajímavých knih,“ dodal Strejček.

„Největším průšvihem jsou těžko zvratitelné kroky, například nespravedlivé takzvané církevní restituce, amnestie dovršující  beztrestnost rozkradení národního bohatství, antisociální důchodová reforma a tak dále. V tomto se jako kontrast a klad jeví znemožnění české pravice a pád její vlády,“ myslí si poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Za největší průšvih paradoxně považuji předčasné volby

„Za největší úspěch považuji pád nesourodé neoblíbené koaliční vlády pana Nečase. A to neříkám opravdu jenom proto, že jsem patřil k opozici. Dopady na všední život byly zřejmě ve všech oblastech. Mně kupříkladu stačilo přijít do nemocnice. Za největší průšvih paradoxně považuji předčasné volby, jejich výsledek. Opět krach tradičních partají. Opět budeme mít trojkoaliční vládu, podobně ´jednolitou´. Takový circulus vitiosus – bludný kruh. Smůla nás všech,“ míní poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Poslanec Úsvitu Jiří Štětina považuje za největší průšvih zneužití Vojenského zpravodajství k soukromým účelům tehdejší milenky premiéra. „Za úspěch považuji, že se podařila přímá volba prezidenta, byly zvoleny nové politické subjekty a zkorumpované strany pocítily odliv voličů,“ doplnil poslanec.

„Největší průšvih pro občany jsou církevní restituce a devalvace koruny. Za největší úspěch považuji pád Nečasovy-Kalouskovy vlády a vítězství Miloše Zemana ve druhém kole prezidentských voleb,“ říká senátor Vladimír Dryml.

„Odpověď je dva v jednom: Největší průšvih pro ČR bylo mít vládu pana Nečase a Kalouska. Naopak největším úspěchem bylo zbavení se této vlády,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Vláda Jiřího Rusnoka si stála a stojí celkem dobře

„Tak největší průšvih byl asi krach koaličního projektu vlády Petra Nečase, který měl sice hodně příčin, ale v důsledku destabilizoval domácí politickou scénu a snížil čitelnost a věrohodnost České republiky na mezinárodní politické scéně. Naopak za úspěch považuji to, že si úřednická vláda Jiřího Rusnoka stála a stojí celkem dobře. A to i přesto, že její někteří ministři nejsou plně kompetentní a že někteří z nich také přispěli k destabilizaci překotnými personálními výměnami a dosazováním svých lidí – možná v iluzi, že zůstanou i po předčasných volbách v nové vládě. Přeji všem, aby v novém roce více používali zdravý rozum, tedy pokud ho mají, a místo arogance si osvojili trochu pokory,“ uvedl senátor Miroslav Krejča.

„Za největší problém z pohledu občanů považuji církevní restituce. A to zejména z budoucnosti církví samotných. Za úspěch považuji ukončení vlády Petra Nečase,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Podle poslance KSČM Stanislava Grospiče přinesla bývalá Nečasova vláda obrovskou míru politické korupce. „Dále problém neoprávněných církevních restitucí, k jejichž odmítnutí nebyla u většiny parlamentních stran kromě KSČM skutečná vůle. Přelomovým krokem se v této souvislosti jevil pád právě Nečasovy vlády a mocenské elity ODS s TOP 09 včetně předčasných voleb,“ dodal.

ČSSD musí zabránit populismu

„Největším průšvihem pro ČR je vedle amorálních církevních restitucí pokračující sociální a hospodářský propad způsobený diletantskými ekonomickými zásahy bývalé pravicové vlády Petra Nečase a Miroslava Kalouska. Zvrácení tohoto trendu a nastartování hospodářského růstu musí být hlavním posláním nové vznikající vlády. Naopak za úspěch pro Českou republiku považuji výsledek přímé volby prezidenta a následný pád bývalé pravicové asociální vlády, což otevřelo prostor pro konání mimořádných voleb,“ řekl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Díky tomu se občané mohli vyjádřit k dalšímu směřování země a řekli jasné ne pokračování v politice tupých restrikcí, snižování mezd a důchodů, korupce a ekonomickému chaosu, kterou reprezentuje především ODS a TOP 09. Jsem přesvědčen, že nová vláda bude nadějí pro naplnění této vůle voličů a jejich důvěru nezklame. V opačném případě by hrozilo prohloubení krize důvěry občanů v demokracii a vytvořil by se další prostor pro možný nástup autoritativní formy vládnutí a prostor pro bezbřehý populismus. To by však byla pro vývoj naší země tragédie, kterou bychom neměli připustit. V tom má v současnosti největší a historickou odpovědnost ČSSD, která jako jediná standardní politická strana může prostřednictvím rozumné vládní politiky těmto negativním trendům zabránit,“ dodal Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…