Toto může Vladimir Putin čekat od Hillary Clintonové

13.04.2015 14:11

Manželka bývalého amerického prezidenta Hillary Clintonová oficiálně potvrdila, že se bude v příštím roce opět ucházet o prezidentský úřad. Jaké jsou její šance na zvolení? Mohou jí cestu do Bílého domu zkomplikovat nějaké hříchy z minulosti? Jaké jsou vůbec její názory na ukrajinský konflikt? I na tyto otázky se Parlamentní Listy snažily najít odpovědi v následujícím textu.

Toto může Vladimir Putin čekat od Hillary Clintonové
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Clintonová svůj úmysl včera oznámila prostřednictvím videa, které ovšem bylo více o voličích než o samotné Clintonové, jak dnes v deníku The Washington Post glosuje známý politický komentátor E. J. Dionne Jr. V první polovině videovzkazu se bývalá ministryně zahraničí hlásí k politice Baracka Obamy a ve druhé kritizuje údajný radikální konzervatismus, který se dle jejího názoru rozšířil u Republikánské strany. Američtí komentátoři se všeobecně shodují na tom, že Clintonová nebude mít ve stranických primárkách vážnějšího soupeře a nemělo by pro ni být nijak obtížné stát se demokratickou kandidátkou.

Amy Chozická ve svém včerejším textu publikovaném v americkém deníku The New York Times konstatuje, že její hlavní výhodou je už samotný fakt, že je žena, a na svoji stranu tak snadno získá početné ženské voliče. Vedle toho Chozická upozorňuje na značně vysoký rozpočet, kterým by mohla Clintonová v prezidentské kampani disponovat. Podle jejích informací půjde o rekordní balík ve výši 2,5 miliardy dolarů. „Clintonová si navíc získá spoustu voličů díky postojům k imigraci a vzdělávání. Bude vystupovat jako politička, která je nejlépe připravena řešit příjmovou nerovnost a podporovat střední třídu. Vyšší minimální mzda, placená rodičovská dovolená a cenově dostupná péče o děti budou jistě atributy, na které budou voliči slyšet,“ píše Chozická.

Clintonová je sice považována za hlavní favoritku příštích prezidentských voleb ve Spojených státech, ale v posledních týdnech se ukázalo, že i ona má svá slabá místa. Nejprve vyšlo najevo, že ve funkci ministryně zahraničí porušovala federální zákony, když ke komunikaci používala soukromý e-mail. Soukromou e-mailovou schránku sice využívali v úřadě i její předchůdci, ale pouze jako doplněk. Kdežto Clintonová využívala ve všech případech pouze svůj soukromý e-mail. Podle expertů tak byly ohroženy vysoce citlivé informace, jež se mohly snadno stát terčem hackerských útoků. Clintonová následně vyzvala, aby byly její e-maily z tehdejší doby zveřejněny, protože úřední komunikaci v souladu se zákonem údajně archivovala.

Neméně závažnější informace unikla do médií v souvislosti s nadací manželů Clintonových. Ukázalo se, že se Hillary Clintonová v roli šéfky americké diplomacie dostala do střetu zájmů. Do nadace totiž proudily v letech 2009 až 2013, kdy vedla ministerstvo zahraničí, značné sumy od ukrajinských oligarchů, bohatých Saúdů a mnohých dalších vlivných skupin a společností. Podle amerických médií mělo v těchto letech doputovat do nadace několik desítek milionů dolarů. Zveřejněnému žebříčků dárců vévodí ukrajinští oligarchové, kteří překvapivě předčili i mocné saúdské šejky. Téměř devět milionů dolarů manželé Clintonovi inkasovali například od ukrajinského oligarchy a bývalého poslance Viktora Pinčuka, který je mimochodem zetěm exprezidenta země, Leonida Kučmy.

Zatímco američtí republikáni nemohou Clintonové nejenom vzhledem k výše zmíněným kauzám přijít na jméno, tak ze světa přicházejí ke kandidatuře Hillary Clintonové veskrze příznivé ohlasy. Byť samozřejmě vždy záleží, jestli se k tématu vyjadřuje pravicový či levicový politik. V každém případě již stačil Clintonovou podpořit německý ministr zahraničí Steinmeier. Ten novinářům sdělil, že Clintonovou považuje za spolehlivého partnera pro Evropu i samotné Německo. Několikrát se podle něj prokázalo, že má správné politické instinkty. „Ona je mistrem politické řemesla. Především v oblasti zahraniční politiky se jí může rovnat málokdo,“ řekl německý sociální demokrat. Naproti tomu v případě přece jenom více konzervativní kancléřky Merkelové se tak vřelá slova neočekávají. Ostatně ta v roce 2008 odmítla, aby demokrat Obama pronesl projev u Braniborské brány krátce předtím, než byl zvolen prezidentem USA.

Clintonová sice pozici americké ministryně opustila již předloni, ale i poté pravidelně komentovala světové dění. Velmi ostře se vyjádřila na počátku ukrajinské krize na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina. Po anexi Krymu jej přirovnala k Hitlerovi s tím, že také vůdce německých nacistů si našel pro zabrání Sudet záminku. „Tvrzení Putina o údajně snaze ochránit etnické Rusy žijící na Ukrajině mi připomíná Hitlera ve 30. letech minulého století. Také tehdy Německo neustále opakovalo, že musí chránit německé menšiny žijící v Československu, Polsku a v dalších státech tehdejší Evropy.“, prohlásila před více než rokem Clintonová.

V otázkách sankcí zaujímá podobné stanovisko jako většina lídrů západního světa. Po sestřelení malajsiského letadla se od začátku vyšetřování přikláněla k názoru, že za úmrtí téměř 300 pasažérů nese zodpovědnost Rusko a proruští separatisté. Na to konto nabádala Západ, aby přikročil k dalším sankcím. „Je nutné v sankcích ještě přitvrdit. Aby bylo zřejmé, že za pachatel musí za tento zločin zaplatit vysokou cenu.“, prohlásila Clintonová v polovině loňského července. V tématu dodávek zbraní ukrajinské armádě zastává Clintonové mnohem radikálnější postoje než prezident Obama (kterého ostatně několikrát kritizovala) a blíží se tak spíš republikánským „válečných jestřábů“ v čele se senátorem Johnem McCainem. „Měli bychom dělat v oblasti vojenské pomoci Ukrajině mnohem víc. Ukrajinská armáda i civilisté jsou hodni větší podpory, než jsem jim doposud poskytovali.“, zmiňovala Clintonová na konci letošního ledna. 


 


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …