Toto nám hrozilo. Česko a covid: Polije vás pot

12.04.2022 10:15 | Ze sítí

V Číně se děje něco pro nás zcela nepředstavitelného. Zhruba tak by se daly shrnout záběry ze Šanghaje, která je kvůli rostoucímu počtu případů nákazy virem covid uvržena do tvrdého lockdownu. Tématu se v rámci české diskuse věnuje například právník Ondřej Dostál, spisovatel Jan Tománek, ale i další. V čínském velkoměstě totiž lidem dochází jídlo a nemají zajištěn přístup k adekvátní lékařské péči. Mohlo by k podobnému scénáři dojít i u nás? Už se začíná vzpomínat, kdo u nás horoval pro tvrdé lockdowny.

Toto nám hrozilo. Česko a covid: Polije vás pot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražská náplavka praskala ve švech. Policisté vyzývali tlampačem i osobně k dodržování protikoronavirových opatření, zejména k nošení respirátorů a zákazu pití alkoholu na veřejnosti

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84651 lidí
Právník Ondřej Dostál, specializující se na oblast zdravotnictví, se v jednom ze svých posledních tweetů věnoval situaci v čínské Šanghaji, kde tamní úřady tvrdě vymáhají plný lockdown v rámci politiky „zero-covid“. V posledních dnech se totiž na sociálních sítích objevovala videa, zachycující nešťastné obyvatele Šanghaje, kterak zoufale volají o pomoc z oken svých bytů, další snímky pro změnu ukazovaly na případy, kdy byla pozitivně otestovaným obyvatelům odebírána domácí zvířata a následně byla usmrcena.

„Loni zkraje roku byly socsítě plné zastáců ‚krátkého tvrdého lockdownu‘, který by se pro neúčinnost zajisté protáhl na ‚dlouhý tvrdý lockdown‘. Aktivní rezistencí se podařilo tyto nápady odvrátit. Šanghaj teď ukazuje, jak něco takového vypadá v plné palbě,“ upozornil nyní Dostál a přiložil článek s informacemi ze Šanghaje.

 

Uživatelka Tina Blümelová, vystupující pod přezdívkou Schrödingerova kočka, k tomu na Dostálově profilu uvedla: „Tohle je neuvěřitelný mazec, a pokud brzy ten jejich lock neskončí, bude to šílené krveprolití.“ Obává se, že lidé nakonec v zoufalství vyjdou na ulice a bude do nich stříleno. „Nejšílenější na tom je, že tohle byl opravdu sen různých datových věštců, prezidenta ČLK i některých akademiků (víme, kterých),“ neodpustila si popíchnutí těch, kteří dříve požadovali tvrdý lockdown i v Česku, tedy například prezidenta ČLK Milana Kubka, datového vědce Petra Ludwiga nebo parazitologa Jaroslava Flegra.

 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Situace v Šanghaji je podle zpráv z místa skutečně kritická. Podle svědectví, které přinesl deník Financial Times, totiž selhává vládní systém potravinové distribuce obyvatelům, kteří nesmějí vycházet ven ze svých domovů. 41letá žena deníku sdělila, že je se svými rodiči pod úplným lockdownem již od 19. března a za tu dobu obdrželi od místních úřadů pouze jeden jediný potravinový balíček. Naprosto přetížené jsou i doručovací služby podobné těm, jaké znají čeští zákazníci, poptávka je totiž příliš vysoká. Pětadvacetimilionová Šanghaj zaznamenala v neděli přes 26 tisíc případů nákazy covidem, přičemž čísla v posledních dnech velmi strmě rostou, lockdownu navzdory. Čína je přitom zemí, ze které v posledních dvou letech přicházely takřka nepřetržitě zprávy o téměř nulovém šíření nákazy.

Do zastánců tvrdého lockdownu si v souvislosti s tristní čínskou zkušeností rýpnul i sociolog Vojtěch Bednář. „Ti čeští zastánci byli vesměs hipstři na homeoffice a datoví vědci s kritickým myšlením v tropech, realistická většina ne. V praxi by to vypadalo jinak; podstatně delší než v Číně, podstatně méně ‚tvrdé‘, protože faktický stav by neodpovídal formálnímu,“ postavil se Bednář poměrně skepticky k možnosti, že by česká verze tvrdého lockdownu vypadala tak děsivě, jako ta čínská.

 

„Úspěchu“ lockdownu se posmívá i uživatel s přezdívkou Sirtom Hardcore. „U nás lockdowny nefungují, protože nebyly důkladné! To v Asii, kde se s tím nepářou, tam lockdown funguje na jedničku,“ píše posměšně a přikládá graf vývoje počtu nákaz v Šanghaji, na kterém je zvýrazněno období lockdownu.

 

K šanghajskému lockdownu se na twitteru vyjádřila i farmakoložka Margit Slimáková. Podle ní jde o scény jako z hororu. „Vzpomínáte na experty, kteří nám dávali asijskou poslušnost, roušky a politiku zero covid za vzor,“ ptá se.

 

Ještě tvrdší byl ve svém hodnocení situace v Číně spisovatel Jan Tománek, stojící mimo jiné za platformou Zdravé fórum. „Takhle vypadá likvidace 26 milionů lidí,“ podotkl k záběrům ze Šanghaje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mak

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …