Toto něco znamená: Významný ruský prokremelský analytik Lukjanov navrhl řešení otázky Donbasu

12.09.2014 9:55

Šéfredaktor magazínu Russia in Global Affairs a předseda Ruské rady pro zahraniční a obrannou politiku Fjodor Lukjanov pro ruský server rbth.com nastínil možný scénář vývoje na východní Ukrajině. Je přesvědčen, že cesta k míru bude ještě dlouhá, ale EU se prý i přes současnou ostrou rétoriku musí nakonec s Ruskem dohodnout.

Toto něco znamená: Významný ruský prokremelský analytik Lukjanov navrhl řešení otázky Donbasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Alexandra Tomského, Romana Šmuclera, Jiřího Pehe (z 11.9.), Romana Jocha (ze 7.8)(9.9.), Jiřího Pospíšila, Pavla Žáčka, Marka Ženíška, Přemysla Sobotky,  Johna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, generála Miroslava Žižky, Pavla Šafra, Františka Janoucha, Jiřího Šestáka, Cyrila Svobody (z 1. 9.), Vladimíra Hanzela, českých umělců, Bohumila Doležala, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Michaela Romancova, Anatolije Lebeděva, Františka Laudáta, Jany Černochové, Karla SchwarzenbergaAlexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava Šebka, , Hynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Martina Bursíka (z 6. 8.), Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše Zdechovského, Cyrila Svobody (z 22. 8.), Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Pehe (30.7.), Marty Kubišové, Petry Procházkové, Martina Bursíka (z 23. 6.), šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešíka či Džamily Stehlíkové.

„Stávající příměří na Ukrajině je vážným krokem mězi oběma stranami konfliktu na cestě k jeho mírovému řešení. Bude však potřeba ještě mnoho práce a úsilí, což bude vyžadovat přijetí kompromisu všech zúčastněných. Trvalý mír je bezpochyby ještě velmi daleko. Po výměně zajatců je třeba stanovit přesné vymezení oblasti, za něž obě strany ponesou odpovědnost a zaručí zde klid a pořádek. Z hlediska mezinárodního práva spadá celé území Ukrajiny pod jurisdikci kyjevské vlády a Doněck i Luhansk nemají oficiálně přiznaný žádný status samostatnosti. Dohoda tedy bude vyžadovat dobrou vůli především ze strany kyjevské vlády. Ta tedy bude muset uznat, že ztratila kontrolu nad částí své země a takové doznání může v ukrajinské politice vyvolat hluboké otřesy," předvídá Lukjanov budoucí vývoj.

Po vymezení hranic působnosti přichází podle Lukjanova na řadu otázka, kdo by měl z pozice nezávislého prostředníka dohlížet na dodržování smluvních podmínek. „Jelikož je v celém konfliktu od začátku zapojena OBSE, měla by to být právě tato organizace, který by vše zaštítíla. K tomu však bude potřebovat jasný mandát, o čemž se jistě povedou vášnivé diskuze. Dále by měl být jasné stanoven současný status Donbasu. Zkušenosti z jiných podobných konfliktů, které uvízly na mrtvém bodě, však ukazují, že pro každou zemi je velmi obtížné opět obnovit kontrolu nad separatistickým územím. Kyjev by pro naplnění tohoto cíle musel projevit spoustu úsilí a inovativních postupů v oblasti autonomního práva. Je otázkou, jestli je toho za současné politické konstelace schopen," pochybuje Lukjanov.

Anketa

Jaký trest si zaslouží vrah dítěte? (pozn.: Jako maximální možnost. Konkrétní případ samozřejmě vždy musí posoudit soudce)

hlasovalo: 13177 lidí

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Politická situace je v Kyjevě dle Lukjanova nejednoznačná a ne zcela všichni zprávy o příměří přivítali s nadšením. „Ještě před posledními událostmi na bojišti se i z Kyjeva ozývaly hlasy, že země si může zajistit stabilní hranice spíš bez Donbasu. Kyjev se i z tohoto hlediska může rozhodnout zachovat současný status quo. Příslušné orgány samozvaných republik nyní stojí před úkolem zřídit administrativní struktury potřebné pro chod standardního státu. Musí zde být brzy vyhlášeny volby, kterých se měly zúčastnit veškeré zdejší politické strany. V Podněstří, Abcházii a jiných separatistických regionech se moci ujali silní lídři typu Igora Smirnova a Vladislava Ardzinbi. Na východní Ukrajině však takové osobnosti s nezpochybnitelnou autoritou nejsou k dispozici. Je zřejmé, že vliv veteránů na dění i v mírových podmínkách bude nadále přetrvávat. Nově vzniklá vláda bude muset jejich roli respektovat a snažit se pro ně najít v nových podmínkách své místo," konstatuje Lukjanov.

„Rusko bude v každém případě čelit obtížným výzvam, protože i když se separatistické regiony oddělily od Ukrajiny, hlavní morální i finanční zodpovědnost bude ležet na bedrech Moskvy. Rusko se bude muset na obnově válkou poznamenaných regionů svým dílem podílet. Je nutné, aby tak ovšem činilo po dohodě s Ukrajinou i separatisty, v opačném případě by byla taková investice velmi riskantní. Ideální variantou pro Rusko se jeví sjednocená Ukrajina se značnou autonomií pro Doněck a Luhansk, která bude jako svým sousedům zaručovat práva a svobody. Pomoc těmto regionům by potom získala punc mezinárodního úsilí o obnovu celé Ukrajiny, které bude logicky následovat. Je však jen málo pravěpodobné, že by takové konkrétní dohody bylo dosaženo. Moskva bude nucena pomáhat Doněcku a Luhansku bez garantované záruky do budoucna," je přesvědčen Lukjanov.

„Cílem Evropské unie bude najít partnery, kteří budou ochotni se podílat na pomoci Ukrajině, zejména z finančího hlediska. Evropané jsou si vědomi toho, že bez ruské pomoci to nebude možné. Po podepsání příslušných dohod tedy EU bude hledat společná řešení v souladu s Ruskem. Je ovšem otázkou, jestli něco takového bude možné. Zatím se z Evropy ozývají jen další výzvy ke zpřísnění sankcí proti Rusku. To nevytváří zrovna ideální atmosféru pro nalezení konstruktivního řešení a posílení vzájemné důvěry. Destruktivní úlohu budou i nadále plnit Spojené státy americké, které vnímají celou krizi do značné míry prizmatem vlastních strategických zájmů v Evropě a snahou omezit vliv Ruska na mezinárodním poli," uzavírá Lukjanov svůj komentář.

Lukjanov je považován za jednoho z nejvýznamnějších politických analytiků v současném Rusku. Jeho názory jsou blízké Kremlu, ale zároveň často prezentuje i názory, které se staví ke Kremlu kriticky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…