Toto pod tíhou Babišovy kauzy zapadlo: Nová krize na Balkánu, albánské provokace. Srbský prezident rázně jedná

21.11.2018 19:48

Na Balkánu začíná být po čase opět dusno. Poté, co jednostranně vyhlášené Kosovo neuspělo s žádostí o přijetí za členskou zemi Interpolu, prakticky zablokovalo dovoz zboží ze Srbska. Kosovsko-albánská vláda vyhlásila cla ve výši 100 procent. Srbský prezident svolal bezpečnostní radu státu, tamní média mluví o hanebné kosovsko-albánské provokaci.

Toto pod tíhou Babišovy kauzy zapadlo: Nová krize na Balkánu, albánské provokace. Srbský prezident rázně jedná
Foto: FB A. Vučiće
Popisek: Srbský prezident Aleksandar Vučić

Zvýšení dovozních cel pro jeden konkrétní stát o 100 procent. Takto bezprecedentní krok s okamžitou platností zavedla vláda tzv. Republiky Kosovo, která byla před deseti lety jednostranně vyhlášena. Stoprocentní navýšení cla bylo zavedeno pro dovoz zboží z centrálního Srbska.

Kosovsko-albánská vláda v Prištině s posvěcením premiéra Ramuše Haradinaje (opakovaně podezřelého z nejtěžších válečných zločinů a mučení, pozn. red.) schválila zvýšení cla o 100 procent s okamžitou platností.

Podle srbské tiskové agentury Tanjug jde ve věci Kosova o nejobtížnější situaci za posledních deset let, kdy Albánci v Kosovu a Metohiji nelegálně vyhlásili vlastní stát.

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí

Hovoří se o tom, že krok je odvetnou reakcí za to, že Kosovo neuspělo se svou žádostí o přijetí za člena Interpolu. Hlasování v Dubaji bylo pro kosovské Albánce neúspěšné i díky snaze srbské zahraniční politiky. 

Šéf resortu zahraničí Ivica Dačić krom toho už roky pracuje na tom, aby státy, které v minulosti Kosovo uznaly, svůj názory změnily. Tato mise je přitom dosti úspěšná, svůj pohled na jednostranně vyhlášený stát na jihu Srbska změnilo už deset zemí.

Opatření Prištiny navýšit takto zásadně cla pro Srbsko fakticky znamená blokaci dovoz srbského zboží na Kosovo a Metohiji. Již dříve došlo k navýšení cel o 10 procent. 

Nejnovější situace už po několikáté zablokovala společné rozhovory o “normalizaci vztahů” mezi Srbskem a Kosovem, které pod patronací EU v Bruselu probíhají už roky. 

Tento spíše nucený dialog je proto opět na nějakou dobu přerušen. Prezident Srbska Aleksandar Vučić před týdnem prohlásil, že se v Bruselu nikdo ze srbské delegace znovu neukáže do doby, kdy Albánci tato protiprávní rozhodnutí neodvolají. Priština reagovala přesně obráceně a situaci nejnovějším vyhlášením dále vyhrotila.

Vučić na podle médií albánské provokace reagoval pohotově. Okamžitě svolal krizové zasedání bezpečnostní rady státu a během celého dne se mimořádně setkával s velvyslanci. Mezi jinými šlo o ambasadory Ruska nebo Číny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…