Toto se píše k uzavření hranic: Němci tím chtějí donutit EU, aby přijala kvóty. Je zvláštní, že...

14.09.2015 7:21

Vyčítali Maďarům, že staví na hranici se Srbskem plot. Nyní museli sami uzavřít hranice. Řeč je o Němcích. Situaci s uprchlíky totiž nezvládají. Paradoxní však je to, že ještě před týdnem otevírali Němci běžencům dveře.

Toto se píše k uzavření hranic: Němci tím chtějí donutit EU, aby přijala kvóty. Je zvláštní, že...
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Němci oficiálně říkají, že hranice zavřeli dočasně a prozatím pouze ty s Rakouskem, hlídají však i hranice s Českem a Polskem. Hranice podle MF Dnes hlídá 2100 mužů. Němci však spustili lavinu – hranice začaly hlídat i další státy, například Česká republika.  

„Německé opatření je v souladu se schengenskou smlouvou, ale obavy o osud otevřených hranic v Evropě včera projevil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který tvrdil, že řešením je ‚evropská solidarita a více Evropy‘, tedy to, aby středoevropské země souhlasily s přijetím kvót uprchlíků. Summit na toto téma měl však teprve proběhnout, Německo se pro přijetí uprchlíků rozhodlo samo a až do víkendu se tvářilo zcela sebevědomě,“ píše MF Dnes. 

Němci k opatření sáhli poté, co o víkendu do jejich země dorazil doslova proud běženců a stát přestal zvládat. V sobotu dorazilo do Mnichova kolem 13 tisíc osob. „Země je na hranici svých možností,“ řekl k tomu vicekancléř Sigmar Gabriel. 

Zajímavostí je, že i přestože maďarský premiér Viktor Orbán byl Němci za své rozhodnutí vůči Srbsku pranýřován, nyní za Němci stojí. Zajímavé je to i proto, že Maďarsko v minulosti podle Lidových novin postoj německé vlády v otázce udělování azylu kritizovalo kvůli údajnému nedodržování platných pravidel. Nyní měl německému deníku Bild říct, že má plné pochopení pro rozhodnutí země. „Jsme s ním solidární,“ dodal.

Jak následně napsal server The Guardian, Německo se zřejmě tak snaží vychovávat Evropskou unii. „Jeho nedělní rozhodnutí zavést pohraniční kontroly a vystoupit ze schengenského prostoru zřejmě donutí Evropskou unii přijmout koherentní strategii na pomoc uprchlíkům,“ naráží na přijetí kvót. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…