Toto se prý může Babišovi vymstít. Ministrovy noviny rozebírají jeho přehmaty

31.07.2014 8:36

„Jsme pracovitý národ, jen nás řídí nemehla“ – to byl jeden ze sloganů, na které Andrej Babiš lákal voliče. Politolog Tomáš Lebeda nyní upozorňuje, že by se tento výrok mohl v příštích volbách proti lídrovi hnutí ANO otočit. Místo slibovaných „odborníků“, kteří budou „makat“, totiž Babiš předvádí přehmat za přehmatem. Posledním příkladem zmatečné personální politiky ministra financí je rošáda na postu lídra kandidátky do komunálních voleb pro Prahu.

Toto se prý může Babišovi vymstít. Ministrovy noviny rozebírají jeho přehmaty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

V úterý odstoupila z postu volební lídryně pro Prahu podnikatelka Martina Schopperová. Nejprve podle Hospodářských novin na webových stránkách ANO uvedla, že tak učinila proto, že se „nechce vzdávat soukromého a osobního života“. Včera (30. 8.) v oficiálním tiskovém prohlášení zdůvodnila své „vycouvání“ chorobou člena své rodiny. Nekonečný příběh hledání kandidáta na pražského primátora v podání hnutí ANO tak pokračuje dál. Po Janu Kaslovi a Martině Schopperové ministr financí vytáhl z klouku Andrianu Krnáčovou, bývalou ředitelku české pobočky Transparency International.

Přehmaty ve státních firmách

Nejedná se přitom o první personální přehmat Andreje Babiše. Hospodářské noviny poukazují na rošády ve státních firmách, které spadají pod jeho Ministerstvo financí. Na konci června například obměnil dozorčí radu ČEZ, kam ale jaksi „zapomněl“ nominovat zástupce KDU-ČSL. Ještě hůře si vedl v hotelu Thermal. Před dvěma týdny obsadil představenstvo i dozorčí radu lidmi, které následně po několika dnech sám odvolal. „Neměl jsem o nich informace,“ citovaly Hospodářské noviny Babišovo vyjádření. Kritice se nevyhnul ani při obsazování dozorčích rad Českého aeroholdingu, Mera či Čepra.

„Mně ty personálie nejdou,“ uznal ve středu Andrej Babiš. Za své chyby se ale prý nemá proč stydět. „Ostatní strany drží své nominanty za každou cenu, já je měním. Když se ukáže, že není dobrý, tak ho vyměním,“ uvedl.

Problémy před volbami

Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký ve svém čtvrtečním komentáři píše, že se hnutí ANO potýkalo s personálními problémy již před loňskými parlamentními volbami. „U poslance Bačiaka se provalila minulost politruka, jeho nástupce Sobotka měl dluhy na zdravotním pojištění, poslanec Čihák se zase podílel na předražených zakázkách v éře Davida Ratha. Na Ministerstvo spravedlnosti poslal Babiš nesourodý tandem Válková-Marvanová a kvůli tomu o Marvanovou úplně přišel, přestože bylo její jméno pro ANO marketingovým požehnáním,“ vypočítal komentátor.

Podle MF Dnes Andrej Babiš na postu ministra financí předvádí stejnou personální politiku, jakou se řídil ve své firmě Agrofert. „Když ho někdo naštve, dozví se to SMS zprávou – a rychle končí. Takže například ve společnosti Kostelecké uzeniny dokázal během pěti let vyměnit šest ředitelů, než se trefil,“ podotýkají.

Neustálé personální přehmaty se nicméně přestávají líbit některým poslancům z hnutí ANO. „Hnutí je strašně mladé, úspěch byl ohromně rychlý, proto vzniká personální nouze. Je nutné obsadit mnoho míst na kandidátkách, ale nemůžeme hned brát každého, musíme si vybírat. Z toho pak vznikají ty problémy,“ řekl MF Dnes poslanec Ivan Pilný.

Ideologická nevyhraněnost a neexistence pevných základů

Politolog Tomáš Lebeda vidí problém hnutí ANO v tom, že vznikalo odshora dolů. „Založil je jeden člověk – a takováto hnutí se budou vždy potýkat s tím, že na lokální úrovni nemají dost kvalitních lidí. Ti, kteří chtěli v politice působit, už jsou někde jinde,“ myslí si. Na komunální úrovni by hnutí ANO mohla působit problémy i jeho ideologická nevyhraněnost. „Takže noví lidé se s ním spojují buď proto, že věří Andreji Babišovi, nebo proto, že cítí příležitost a jejich důvody jsou tedy konjunkturální. A je otázka, zda budou takovéto osobnosti přitažlivé pro voliče,“ konstatuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …