Toto vše napovídali imigranti v Calais lidskoprávním aktivistům: Policajti na nás používají slzák, i když spíme. Ničí nám deky, boty, potraviny...

26.07.2017 15:58

Mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) se dostala do křížku s francouzskou policií. Obviňuje ji z nedůstojného zacházení s uprchlíky v oblasti kolem přístavu Calais.

Toto vše napovídali imigranti v Calais lidskoprávním aktivistům: Policajti na nás používají slzák, i když spíme. Ničí nám deky, boty, potraviny...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Migranti

Ve své aktuální čtyřicetistránkové zprávě, teatrálně nazvané „Jako žít v pekle“, HRW konstatuje, že francouzská policie v Calais zachází se žadateli a dalšími migranty velmi hrubě. Úřady potom obviňuje z toho, že nad těmito případy zneužívání zavírají oči. „Policisté používají proti dětem i dospělým pepřový sprej. A to i když zrovna spí či nepředstavují žádné nebezpečí. Ničí těmto lidem deky, boty i potraviny a všelijak je ponižují,“ říká ředitelka francouzské pobočky HRW Bénédicte Jeannerod.

Zpráva vznikla na základě rozhovorů s více než šedesáti žadateli o azyl a dalšími migranty z oblasti Calais v průběhu června a července letošního roku. Přibližně polovinu respondentů potom tvořily děti bez doprovodu rodičů. Ačkoli loni na podzim byl zlikvidován nechvalně proslulý uprchlický tábor „Džungle“, v přístavu a jeho bezprostředním okolí se stále pohybují stovky lidí ze zemí Afriky a Blízkého východu.

Mnozí z nich se snaží za každou cenu dostat do Velké Británie a ohrožují tak zejména projíždějící řidiče. Na silnice kladou gangy migrantů překážky, aby přinutily automobily a kamiony zastavit. Nedávno po nárazu do takové překážky zemřel polský řidič kamionu. Své si zažívají s migranty i místní obyvatelé, kteří si stěžují na zvýšenou kriminalitu a sexuální obtěžování ze strany mladých migrantů. HRW však už tuto problematiku pomíjí.

Místo „umravňování“ uprchlíků se Human Rights Watch soustředí na kritiku úřadů a policie, které se snaží zjednat pořádek. „Zástupce prefekta Calais veškerá naše obvinění popřel a označil je za pomluvu. My však máme k dispozici dostatek důkazů a podrobné výpovědi desítek policejní zvůli postižených migrantů. Místní úřady reagují na opětovný návrat uprchlíků do Calais tím, že jim odpírají přístup k potravinám, vodě a dalším základním potřebám,“ varuje zpráva.

„V březnu shledal soud jednání místních úřadů jako nepřípustné. Ve svém druhém rozhodnutí asi před měsícem soud nařídil úřadům, aby zajistily migrantům přístup k pitné vodě, toaletám a zařízením, kde by se osprchovali a vyprali své oblečení. Konečné rozhodnutí v celém případu by mělo padnout za dva dny,“ uvádí Human Rights Watch ve své zprávě a cituje sedmnáctiletého migranta Biniama T., který tvrdí, že policie proti němu a dalším spícím migrantům používá pepřový sprej pravidelně. 

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…