Toto zapadlo: Buďte rádi, že nemáte euro, překvapil důležitý Američan zemi EU

23.07.2015 7:23

Spojené státy americké se zřejmě snaží vrazit klín mezi členské státy Evropské unie. Na základě červnové schůze rumunského prezidenta a šéfa americké zpravodajské agentury Stratfor George Friedmana to tvrdí slovenský portál Hlavnespravy.sk.

Toto zapadlo: Buďte rádi, že nemáte euro, překvapil důležitý Američan zemi EU
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

Slovenský zpravodajský server s odkazem na rumunskou soukromou zpravodajskou agenturu Mediafax uvádí, že rumunský prezident Klaus Iohannis přijal na konci června stranou pozornosti západních médií v prezidentském paláci Controceni šéfa americké zpravodajské konzultační agentury Stratfor George Friedmana.

Rumunský prezident Friedmana ujistil, že Rumunsko cítí pevný závazek ke strategickému partnerství se Spojenými státy a doplnil, že je třeba toto partnerství posílit i na ekonomické úrovni. Šéf americké zpravodajské agentury tuto tezi přivítal a prohlásil, že ekonomickému hledisku v rumunsko-amerických vztazích věnují v Americe zvláštní pozornost. Iohannis od něj také obdržel slib, že se Friedman v jednáních s investory přimluví za Rumunsko.

Slovenský portál poukazuje na to, že setkání s rumunským prezidentem nebylo letos jedinou Friedmanovou zahraniční cestou do této země. Na jaře se šéf americké zpravodajské agentury sešel v Bukurešti s rumunským šéfem tajné služby. Co bylo obsahem jednání však zůstalo veřejnosti utajeno.

Do eurozóny nevstupovat

Zájem Američanů o tuto východoevropskou zemi a deklarovaný záměr o prohloubení ekonomické spolupráce, který v červnu zazněl z úst šéfa americké zpravodajské agentury, by dle slovenského portálu mohl značit snahu Američanů vrazit klín mezi členské státy Evropské unie. Svědčí o tom prý i slova, která Friedman prohlásil v Bukurešti před dvěma lety na schůzi s vedením národní banky. „Mezi jednotlivými členskými státy EU existují příliš velké strukturální rozdíly. Díky bohu, že Rumunsko není v eurozóně. Neměli byste do ní ani vstupovat,“ doporučoval tehdy Rumunům.

Stratfor je vlivná soukromá americká zpravodajská agentura. Někdy bývá dokonce označována jako stínová CIA. Slovenský server s odkazem na americký deník New York Times uvádí, že Stratfor radí 4000 firmám, jednotlivcům i vládám po celém světě. Mezi nejvýznačnější klienty údajně patří jedna z největších amerických bank – Bank of America, americké ministerstvo zahraničních věcí či nadnárodní firmy Apple, Microsoft, Lockheed Martin, Monsanto a Cisco.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…