Toto zapadlo: Putin ohlásil troufalou ambici, co chce prosadit. Je to světové

04.12.2015 16:42

Ruský prezident Vladimír Putin chce z Ruska udělat největšího vývozce ekologického a organického jídla. Zároveň se vyjádřil, že chce dosáhnout toho, aby Ruská federace byla do roku 2020 zcela soběstačná, co se potravin týká. Informuje RT.com.

Toto zapadlo: Putin ohlásil troufalou ambici, co chce prosadit. Je to světové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Prezident Putin se ve svém čtvrtečním proslovu k vládě vyjádřil o něčem, co pro mnohá média neznělo tak důležitě. Oznámil totiž plány na to, že by chtěl z Ruska udělat potravinově zcela soběstačnou zemi a zároveň největšího vývozce biopotravin.

„Nejen že jsme schopni nakrmit sami sebe, vezmeme-li v potaz naši zem, vodní zdroje – Rusko je schopné stát se největším světovým dodavatelem zdravého, ekologicky čistého a vysoce kvalitního jídla, o které západní výrobci již dávno přišli, obzvlášť s přihlédnutím ke skutečnosti, že poptávka po těchto produktech na světovém trhu stále roste,“ řekl Putin ve svém proslovu.

Ruskou federaci zároveň označil za vývozce, nikoli dovozce jídla.

„Před deseti lety jsme dováželi téměř polovinu jídla ze zahraničí a byli jsme závislí na importu. Dnes je Rusko mezi vývozci. Minulý rok se vývoz ruských zemědělských produktů vyšplhal na téměř 20 miliard dolarů – o čtvrtinu víc než zisky z prodeje zbraní a třetina celkového zisku z vývozu plynu,“ řekl.

Podle Farmers Weekly se rok 2015 stal pro Rusko přelomovým v přístupu k výrobě jídla a označení potravin. V lednu totiž Putin podepsal nový zákon, který uvádí nutnost přesných popisků potravinových produktů. V případě nejednoznačných či vágních popisků pak lze udělit výrobci pokutu.

V červnu se Rusko zařeklo k tomu, že nebude pěstovat geneticky modifikované potraviny. „Rusko si vybralo jinou cestu. Nebudeme používat tyto technologie,“ řekl místopředseda vády Arkadij Dvorkovič.

Ministr zemědělství Nikolaj Fjodorov uvedl, že Rusko musí zůstat zemí bez geneticky modifikovaných potravin a dodal, že vláda „nebude trávit svoje občany“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…