Toto zaznělo na konto soudkyně, která budí rozruch v kauze Nagyová

08.11.2017 15:31

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová vzbudila značný rozruch, když v kauze údajného rozdávání trafik bývalým poslancům za ODS smetla ze stolu odposlechy Jany Nečasové, dříve Nagyové, a dalších aktérů. Na těchto odposleších přitom stojí celá obžaloba expremiéra Petra Nečase a Jany Nečasové. Co bude dál? Nad tím se v komentáři pro Český rozhlas zamýšlí Ivan Hoffman.

Toto zaznělo na konto soudkyně, která budí rozruch v kauze Nagyová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová je vedena do soudní síně

Před soudem stanul expremiér Petr Nečas a další aktéři z kauzy, která v roce 2013 položila vládu. Tehdy policisté vtrhli na Úřad vlády ČR, zatkli Nečasovou-Nagyovou, bývalé poslance a uspořádali tiskovou konferenci, na které mluvili o kilogramech zlata. Strážci zákona také tvrdili, že se Petr Nečas dopustil korupčního jednání, když trojici rebelů z ODS, Petru Tluchořovi, Ivanu Fuksovi a Marku Šnajdrovi, sliboval jiné posty, když opustí Sněmovnu a udrží tak tehdejší vládu při životě. Nečas i trojice bývalých poslanců obvinění od počátku označují za absurdní. Trojice poslanců navíc nemůže být stíhána, neboť byli v rozhodné době chráněni poslaneckou imunitou. Klíčovou postavou tak pro žalobce zůstal jen expremiér Nečas

Soudkyně Králová se však postarala o chvíli napětí, když odposlechy policie označila na nepřípustné. Mluvčí soudu k tomu však později dodala, že za nezákonné soudkyně označila jen dvě SMS zprávy.

„U soudkyně Králové není o překvapení nouze. Kvůli tomu, že v řadě případů nerespektovala závazné právní názory nadřízených soudů a nezbývalo, než jí případy po letech odebírat a svěřovat je jiným soudcům, čelí kárné žalobě ministra spravedlnosti,“ připomněl komentátor.

Co odborné veřejnosti může připadat jako jednání kontroverzní či nekompetentní a co laická veřejnost vnímá jako zesměšňování justice, může těšit obžalované. Nebylo by žádným překvapením, kdyby expremiér Nečas s manželkou pozvali soudkyni Královou na dobrou večeři, neboť bez ní by v jejich kauzách bylo dávno rozhodnuto a nepochybně vědí jak,“ doplnil Hoffman.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán neměl podle komentátorova názoru zůstat jen u kárné žaloby, ale měl soudkyni dočasně zbavit funkce. Prý by na tom nakonec vydělali všichni, neboť by byla ochráněna pověst justice. A o tu jde především. Pokud občané nebudou věřit v práci soudů, bude mít český stát velký problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…