Transparency International brala, kde to šlo. Peníze zkasírovala i za Kurzy občanské protikorupční sebeobrany. Ministerstvo školství jí za to zaplatilo přes 3 miliony

18.12.2018 13:25

ParlamentníListy.cz v pondělí publikovaly materiál o tom, odkud získávala neziskovka Transparency International peníze. Mezi subjekty byla celá řada státních institucí jako například ministerstva, ale i soukromé firmy, kupříkladu stavební SKANSKA. Naše redakce proto oslovila jednotlivé zástupce společností či resortů, aby nám objasnili, za co přesně peníze šly a co přesně pro ně Transparency International vykonávala.

Transparency International brala, kde to šlo. Peníze zkasírovala i za Kurzy občanské protikorupční sebeobrany. Ministerstvo školství jí za to zaplatilo přes 3 miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Ondráčka, bývalý ředitel Transparency International ČR

Podle vyjádření společnosti SKANSKA: „S Transparency International spolupracujeme již od roku 2011. Od roku 2013 jsme členy Klubu Transparency International. Naše spolupráce se týkala především projektu 4ETIKA, jehož cílem bylo podpořit formou grantové soutěže začínající projekty, které se zabývají zvýšením transparentnosti, omezením korupce a zlepšením společenského a podnikatelského klimatu v naší zemi. Úspěšné grantové programy mohly získat finanční podporu až do výše 200 tisíc korun. Každoročně Klubu Transparency International zasíláme sponzorský dar s cílem podpořit organizaci v antikorupčních činnostech. Roční sponzoringový plán schvaluje vedení společnosti,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz tato stavební firma.

Anketa

Na čí straně jste ve sporu o zastavení evropských dotací Agrofertu?

hlasovalo: 31064 lidí
Naši redakci ale samozřejmě zajímaly především státní instituce, které do Transparency International nalily mnohdy i víc než deset milionů korun během uplynulých let.

Resort školství potvrdil zjištění ParlamentníchListů.cz, která se týkala sum (vyplaceny byly přes 3 miliony korun), tímto vyjádřením: „Transparency International byly Vámi uvedené prostředky vyplaceny za projekt s názvem Kurzy občanské protikorupční sebeobrany, který se realizoval v letech 2012 až 2014.“

Peníze do neziskovky ovšem poslala i Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. Důvod? „Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) v České republice implementovala projekt Transparentní spolupráce. Je inspirovaný americkým Sunshine Act a je prosazovaný v celé EU Evropskou federací farmaceutického průmyslu a asociací (EFPIA). Cílem tohoto projektu je primárně objasnit rozsah a podstatu spolupráce mezi zdravotnickými odborníky, zařízeními a farmaceutickými společnostmi a ozřejmit výši souvisejících plnění. To vše proto, aby vztahy mezi průmyslem, lékaři a zdravotnickými zařízeními byly maximálně transparentní. Projekt byl spuštěn v roce 2014. Za tento kalendářní rok byla v červnu 2015 data poprvé zveřejněna,“ konstatovala Asociace pro PL.

Nadační fond nezávislé žurnalistiky na dotaz, proč a za co poslal do TI peníze, odpověděl: „Jedná se o grant z loňského roku. Jeho tématem bylo zvýšení povědomí o praxi ve vypisování veřejných zakázek. Celkově bylo přiděleno 150 000 korun.“

Téměř půl milionu odeslal do TI rovněž Sociologický ústav AV ČR (nynějším ředitel je Tomáš Kostelecký). Také v tomto případě nás zajímal důvod. „Společnost Transparency International zpracovávala analýzy pro projekt Snižování bezpečnostních rizik korupce a organizovaného zločinu v ČR, který byl realizován v letech 2010 až 2013 a jeho poskytovatelem bylo Ministerstvo vnitra.“

Necelých sto tisíc dostala TI překvapivě i od Ministerstva financí, respektive od Finančního analytického úřadu. Podle oficiálního vyjádření pro PL se jednalo o úhradu dvou zpracovaných studií v rámci projektu CZ10 z Norských fondů. Neziskové organizace jsou do těchto projektů zahrnovány velmi často povinně.

David Ondráčka a jeho plamenný projev na demonstraci k odvolání ministra Pospíšila (28.6.2012)

Konkrétně se jednalo o projekt „Podpora odhalování a vyšetřování korupce“ financovaného z Norských fondů. V rámci programu byl realizován jeden předem definovaný projekt ve spolupráci s Radou Evropy, jehož hlavním cílem bylo posílení institucionálních kapacit v boji proti korupci a praní špinavých peněz. Řešitelem předem definovaného projektu byl Finanční analytický útvar MF ČR.

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí
Další peníze obdržela TI například od Českých drah. Jejich zástupci ParlamentnímListům.cz slíbili dodat veškeré podklady v dohledné době. Totéž se stalo i v případě Ministerstva zdravotnictví, MMR, norského a britského velvyslanectví.

Bezdůvodně se k našim dotazům staví zády resort vnitra (Jan Hamáček), zemědělství (Miroslav Toman), zahraničních věcí (Tomáš Petříček), Evropská komise, OLAF, Nadace rozvoje občanské společnosti, Úřad vlády, MPSV (Jana Maláčová) nebo také Český svaz ledního hokeje, jemuž předsedá Tomáš Král. I přes nevoli poskytnout médiu, které má stovky tisíc čtenářů, jakékoli informace o zacházení s veřejnými prostředky, budeme v tématu nadále pokračovat.

Z Wikipedie: Transparency International (TI) je mezinárodní nezisková nevládní organizace bojující proti korupci, kterou definuje jako zneužití postavení k vlastnímu prospěchu. TI také podporuje změny k větší integritě v hospodářství, politice a společnosti. TI vznikla v roce 1993 jako nezisková organizace se sídlem v Německu. Spolu s dalšími ji založil Peter Eigen, bývalý vyšší funkcionář Světové banky. Dnes funguje jako sdružení více než 80 národních poboček, řízených mezinárodním sekretariátem v Berlíně.

Fotografie uvnitř textu je výřezem z videa na YouTube.com.

Některé z výše uvedených reakcí byly kráceny, ani v jednom případě nebyl jakkoli pozměněn obsah.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…