Transparency spustila aplikaci, která bude sledovat kampaně stran

09.04.2014 12:28

Organizace Transparency International (TI) spustila aplikaci, s jejíž pomocí mohou lidé mapovat billboardy politických stran. Díky tomu chce organizace získat přehled o tom, jak rozsáhlou venkovní reklamu strany využívají a kolik za ni zhruba utratí. Novinářům to dnes řekl ředitel TI David Ondráčka. Aplikace pro mobilní telefony je součástí monitorování kampaně politických stran před volbami do Evropského parlamentu.

Transparency spustila aplikaci, která bude sledovat kampaně stran
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf Transparency International David Ondráčka v pořadu Hyde Park

„Strany často nechtějí zveřejňovat náklady, které na billboardy mají. Díky aplikaci bychom chtěli získat nějakou rámcovou představu," řekl Petr Vymětal z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE, který s TI na monitorování volebních nákladů spolupracuje. Ondráčka odhaduje, že náklady na billboardy mohou tvořit až čtvrtinu výdajů na propagaci. „Pokud se lidé zapojí, můžeme získat poměrně přesný počet rozmístění billboardů, jejich typ, ale i zda se používá negativní kampaň," uvedl Ondráčka.

TI kampaně politických stran monitoruje dlouhodobě. Dnes a ve čtvrtek organizace obešle deset politických stran, které mají podle některých průzkumů šanci uspět v květnových volbách do Evropského parlamentu. Bude se jich ptát mimo jiné na příjmy a výdaje na kampaň, jak zveřejňují dárce, zda využívají dobrovolníky či si najímají agentury. Informace o kampaních bude TI zveřejňovat na svých webových stránkách, vyhodnocení představí ještě před volbami, které budou 23. a 24. května.

Informace TI zveřejní na svých stránkách

Loni organizace mapovala kampaně před prezidentskými a sněmovními volbami. Ze sledování vyplynulo, že mnohé strany pro financování nepoužívají transparentní účet. Z devíti sledovaných stran během sněmovních voleb jich mělo účet pět. Navíc některé strany na účtech neuvádí všechny náklady s volbami spojené. Podle Vymětala například strany z účtu neplatily kauce, které pro účast ve volbách musí zaplatit.

Podle Ondráčky by strany měly mít transparentní účet na veškeré hospodaření, protože na příspěvcích ze státního rozpočtu loni získaly skoro miliardu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…