Transparentní prasárna. Bývalý Babišův náměstek si "uplivl" kvůli daru od tabákové firmy pro ANO

03.06.2016 13:25

Hnutí ANO poslalo protikuřácký zákon k ledu. O několik dní později přistál na transparentním účtě hnutí půlmilionový příspěvek od tabákové společnosti Velta Plus EU. A aby byla celá situace ještě o něco podezřelejší, tak se firma se státem soudí o placení spotřební daně. Informuje server Neovlivní.cz.

Transparentní prasárna. Bývalý Babišův náměstek si "uplivl" kvůli daru od tabákové firmy pro ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Příspěvek prý s výsledkem hlasování o protikuřáckém zákoně neměl vůbec nic společného. I když mezi připsáním na účet a hlasováním uběhly pouhé dva dny.

Podle novinářky Sabiny Slonkové existuje mezi tabákovou společností a Andrejem Babišem mnohem „vážnější souvislost“. Firma totiž byla ve sporu se státem kvůli neuhrazení spotřební daně. Problém tkví v tom, že k tomu došlo již za Babišova působení ve funkci ministra financí.

„Společnosti vznikl v roce 2015 mimořádný náklad ve výši 1178 tis. Kč. Jedná se o úroky z prodlení za SPD vyměřené Celním úřadem Karlovy Vary,“ uvádí výroční zpráva společnosti za rok 2014. Velta Plus EU, s.r.o. přitom považuje výpočty celníků za chybné a chtěla získat odškodnění soudní cestou.

Podle vyjádření jednatele společnosti Vu Dang Khoa nemá dar s protikuřáckým zákonem nic společného. Hnutí ANO údajně sponzoruje kvůli jeho politickému programu.

Proti různým nařčením se ohradil i ministr financí Babiš, který během čtvrtečních interpelací v Poslanecké sněmovně odmítl dar vrátit. „Nevidím důvod, proč bychom měli dar vracet. My se za sponzora nestydíme, je to transparentní, nemá to nic společného s tabákem,“ řekl.

Bývalý Babišův 1. náměstek Lukáš Wagenknecht, kterého ministr z funkce odvolal loni v červnu, má však zcela jasno. „Neplatič daně obdarovává stranu ministra? Taková transparentní prasárna. Že by další důvod, proč nebude nový zákon,“ napsal na svém twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…