Trapas TOP 09. Korte obvinil Babiše, pak se ukázalo, že je vše úplně jinak

09.09.2016 6:56

O sporu mezi ministrem financí Andrejem Babišem a poslancem Danielem Kortem píší dnešní Lidové noviny i Mladá fronta Dnes. Poslanec TOP 09 Daniel Korte nejprve obvinil ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše, že ani jednou neposlal příslušné sněmovní komisi zprávu o odposleších nasazených Celní správou, čímž porušil zákon.

Trapas TOP 09. Korte obvinil Babiše, pak se ukázalo, že je vše úplně jinak
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vicepremiér, ministr financí Andrej Babiš

Včera ale vyšlo najevo, že několik zpráv od celníků už ve Sněmovně je. Sám Korte přiznal deníku Právo, že ve sněmovním trezoru pro utajované dokumenty jsou dvě zprávy od celníků podepsané Babišem a další ještě z dob, kdy byl ministrem Kalousek. Problém je v tom, že dokumenty celní správy převzaté bezpečnostním ředitelem dolní komory zůstaly v trezoru a na stůl komise se nikdy nedostaly. Korte připustil, že chyboval tajemník výboru.

Podle dnešní Mladé fronty Dnes poslanci, kteří měli zprávy kontrolovat, neznali zákon, takže se po informacích od celníků, které měli připravené v trezoru, ani nepídili.

Babiš: Je to šikana

Babiš označil počínání šéfa komise pro kontrolu odposlechů Korteho a jeho stranického šéfa Miroslava Kalouska, který se za svého poslance postavil, za šikanu.

„Vaše veřejná vystoupení, při kterých jste opakovaně prezentoval zjevné nepravdy, považuji za hrubé zneužití tohoto významného kontrolního orgánu Poslanecké sněmovny k předvolebnímu politickému boji,“ napsal Babiš v otevřeném dopise Kortemu, jemuž zároveň doporučil protialkoholní léčení. Lidovec Ivan Gabal vyzval Korteho k rezignaci z čela komise pro kontrolu odposlechů. „Neumím si to vysvětlit, ale protože jsme o nich nevěděli, tak jsme je ani nemohli projednávat,“ řekl Právu Korte s tím, že o výzvě k rezignaci přemýšlí.

Korte pro svou rezignaci nevidí důvod

Zároveň řekl, že nevidí takové fatální pochybení, aby k tomu byl důvod. „Já nejsem od toho, abych něco hledal v útrobách Poslanecké sněmovny,“ řekl Korte.

Zprávu za loňský rok měla sněmovna dostat podle Babiše včera. Babiš zdůraznil, že ministerstvo financí zákonné povinnosti plní. Babišova náměstkyně Schillerová se také ohradila proti informacím, že zprávy neobsahují správné údaje. „Podle našeho názoru obsahují to, co požaduje zákon,“ řekla. Poukázala také na to, že sněmovní komise si může ze zákona vyžádat další informace, což nikdy neudělala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…