Trapas během piety za srpen 1968. Toto provedli Hamáčkovi. Fiala vytáhl Bělorusko

21.08.2020 13:33

Politická reprezentace České republiky si připomněla srpnové události roku 1968. Pietního aktu před budovou Českého rozhlasu se zúčastnili mj. generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, předseda Senátu Miloš Vystrčil, předseda ODS Petr Fiala a první místopředseda vlády, ministr vnitra Jan Hamáček. Každý ze jmenovaných pronesl krátký projev. Ani taková slavnostní akce se však neobejde bez drobných trapasů.

Trapas během piety za srpen 1968. Toto provedli Hamáčkovi. Fiala vytáhl Bělorusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Anketa

Věříte, že ODS a TOP 09 půjdou do sněmovních voleb společně?

4%
11%
hlasovalo: 9009 lidí

Jako první vystoupil generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Všechny na akci slavnostně přivítal a vyjádřil radost nad tím, že se aktu účastní i někteří účastníci tehdejších bojů o rozhlas. „Vzpomeňme prosím dnes na všechny, kteří zde před rozhlasem padli a zaplatili daň nejvyšší.“ řekl Zavoral.

Předseda Senátu Vystrčil připomněl oběti okupace z roku 1968, kterých bylo více než sto, a další stovky byly zraněny. Vystrčil prohlásil: „Ztratili jsme část svobody, hrdosti a nezávislosti. Byli tady ale i hrdinové, kteří se nevzdali.“ Podle Vystrčila si můžeme vzít poučení i dnes. Poděkoval také ústavním činitelům za to, že se postavili za opozici v Bělorusku.

Boss ODS Petr Fiala varoval před zlehčováním okupace. Vzpomněl i na lidi, kteří kvůli režimu skončili v komunistickém vězení nebo byli donuceni opustit svou zemi. Také popřál Bělorusku úspěch v boji za svobodu.  

Pak přišla řada na ministra vnitra Jana Hamáčka. Moderátor celé akce ho představil pouze jako místopředsedu vlády, což se mu zřejmě moc nelíbilo. „Já jsem teda ministr vnitra,“ opravil dotčený Hamáček moderátora a ujal se slova. Řekl, že ani dnes demokracie není samozřejmostí a je nutné jí chránit. „Tanků se dnes bát asi nemusíme, ale selhání elit ano.“ prohlásil ministr.

Odkaz na článek ČT24 zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…