Trauma mnichovské dohody nelze zapomenout, říká Hamáček

29.09.2018 17:21

Trauma mnichovské dohody nelze podle ministra zahraničních věcí Jana Hamáčka (ČSSD) zapomenout. Je dobré, že se z něj můžeme poučit a máme dnes oporu v evropské spolupráci, uvedl v den 80. výročí podepsání mnichovské dohody Hamáček na twitteru. Podpisem dohody „o nás bez nás“ odsouhlasili Neville Chamberlain, Édouard Daladier, Adolf Hitler a Benito Mussolini postoupení zhruba třetiny československého území Německu.

Trauma mnichovské dohody nelze zapomenout, říká Hamáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra, pověřen řízením ministerstva zahraničních věcí

Německý ministr zahraničí Heiko Maas (SPD) dnes ČTK sdělil, že mnichovská dohoda patří k nejtemnějším kapitolám vzájemných vztahů. Oba ministři pak vyzdvihli spolupráci v Evropské unii. „EU někteří rádi kritizují, ne vždy a ne na všem se v ní shodneme, ale sedíme všichni u společného jednacího stolu, kde jsou jasně dána pravidla. Rozhodujeme kompromisem, a ne diktátem,“ uvedl Hamáček.

Podle Maase představuje Evropská unie protiklad ducha Mnichova. „Namísto práva silnějšího platí síla práva,“ poznamenal také s tím, že obě země, které nyní v EU a v Severoatlantické alianci úzce spolupracují, se chtějí za tyto hodnoty a principy zasazovat.

Hitler před 80 lety v Mnichově uspěl podle Hamáčka díky sobectví a ustrašenosti demokratických zemí, které hodily Československo přes palubu. „Pamatujeme na to a nedopusťme, aby zavírání očí před vážnými problémy Evropu rozhádalo a zničilo,“ dodal.

Mnichovská dohoda, která vznikla bez účasti československých zástupců, byla zpočátku vydávána za akt zajišťující Evropě mír. Už za necelý rok se ale kvůli agresi hitlerovského Německa rozhořela druhá světová válka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …