Třeba přijedou ruské tanky a pan Klaus bude tleskat. A vy děláte z vlastního poslance idiota! Klaus ml. a Pekarová Adamová se u jednoho stolu drsně pohádali

15.02.2019 9:55

Poslanec Václav Klaus mladší přišel před časem s návrhem trestat provozovatele sociálních sítí za mazání příspěvků. Napadlo ho to, když smazali příspěvek jemu samotnému. Cítí se být obětí cenzury. „Já se domnívám, že dochází k největšímu ohrožení svobody slova po roce 1989. EU je v hysterii před nadcházejícími evropskými volbami,“ pravil Klaus. První místopředsedkyně TOP 09 mu důrazně oponovala.

Třeba přijedou ruské tanky a pan Klaus bude tleskat. A vy děláte z vlastního poslance idiota! Klaus ml. a Pekarová Adamová se u jednoho stolu drsně pohádali
Foto: screen: ČT24
Popisek: Václav Klaus mladší při svém vystoupení v Poslanecké sněmovně

Před kamerami serveru iDNES.cz v pořadu Rozstřel proti sobě usedli poslanec ODS Václav Klaus mladší a první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Debatovali spolu o mazání příspěvků na sociální síti Facebook.

„Když jsem byl zablokován na Facebooku, tak to byla ta chvíle, kdy jsem řekl, že by se to mělo nějak řešit a lidé by se měli bránit cenzuře, která je. Je to zkušenost spousty mých voličů nebo lidí, kteří mě kontaktují. Že to je vážné téma, ukazuje to, že to podepsali poslanci z osmi z devíti parlamentních stran, včetně TOP 09, byť pak byl ten pán nucen stáhnout svůj podpis,“ prohlásil v rozhovoru Klaus. Pekarová Adamová se jeho slovům zasmála. Klaus podle ní umí jen nálepkovat a nebere v potaz, že si poslanec TOP 09 mohl svůj podpis pod zákonem prostě a jednoduše rozmyslet.

Ale poslanec pokračoval. Prý mu nevadí, když je jeho zákon označován za paskvil. Vadí mu však, když ho někdo označuje za podporovatele ruských hybridních hrozeb. On sám se necítí jako obhájce Ruska a nevnímá tak ani svých více než 30 kolegů, kteří zákon z jeho pera podepsali.

„Já se domnívám, že dochází k největšímu ohrožení svobody slova po roce 1989. EU je v hysterii před nadcházejícími evropskými volbami,“ pravil Klaus s tím, že dosavadní vedoucí síly v Bruselu se bojí o to, že ztratí nad EU moc.

Pekarová Adamová Klausovi důrazně oponovala. Klaus je podle ní na sociálních sítích aktivní, ale pokud už nějakou platformu používá, tak by měl dobře vědět, jak funguje.


Václav Klaus ml. a Markéta Pekarová Adamová v pořadu Rostřel (Screen: iDnes.cz)

„Je důležité říci, že to mazání je i v zájmu uživatelů. A to z toho důvodu, že by ten prostor jinak byl zaplněn takovým množstvím spamu, že by se v tom už nikdy nikdo nechtěl orientovat a vyznat,“ Hlavní díl těch příspěvků, které Facebook smazal, je to asi 97 procent příspěvků a je to opravdu v milionech, tak jsou spamy,“ konstatovala poslankyně. Kdyby se uživatelé denně museli prodírat tisíci reklamami na Facebooku, tak je to rychle odradí a nevrátí se tam.

Klaus se však nedal přesvědčit a prohlašoval, že když každý názor odlišný od toho našeho označíme za dezinformaci hodnou smazání, jsme velmi blízko situaci z roku 1989. Dodal, že nevěří tomu, že ke zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA napomohli ruští trollové. A Pekarová Adamová znovu oponovala. „Ruští trollové fungují v mnoha ohledech. Pokud na nás půjde nepřítel tanky, pan Klaus navrhuje, abychom jim umetli cestičku,“ prohlásila.

Ke Klausovu návrhu také poznamenala, že je v podstatě právně nevymahatelný. A tady se poslanec ODS ohradil. „Já mám samozřejmě hodně chyb, ale nejsem úplný idiot,“ bránil se. Uznal sice, že vymáhání některých věcí je obtížné, ale to neznamená, že se na to nemá reagovat. „Například vyšetřovací komise OKD není schopna podezřelého pana Bakalu přitáhnout před naší komisi, abychom ho vyslechli, protože na to kašle a vyhýbá se nám. Přesto si myslím, že pan předseda Černohorský jednal správně, když se obrátil na policii, protože dal najevo, že se tím odmítá smířit,“ konstatoval Klaus.

Posléze dodal, že jeho zákon vlastně chrání i TOP 09. I této straně prý někdo může zrušit profil na Facebooku. A pokud by se to stalo před volbami, Klaus by to považoval za zásadní omezení politické soutěže, kterému je prý třeba se bránit.

Pekarová Adamová oponovala, že Klaus brání svobodu slova jen na oko. Snaha trestat Facebook za mazání příspěvků může podle jejího názoru vést také k tomu, že firma z Česka raději odejde. Středoevropská země je pro ni příliš malou, takže odchod z Česka manažery firmy pravděpodobně příliš bolet nebude.

„Je to domnělá snaha bránit svobodu slova, protože já se domnívám, že tady to je naopak snaha bránit tomu, aby na těch sítích mohli být různé dezinformace a lži. S tím chce bojovat Evropská unie a bojujeme s tím i my Češi. A to si myslím, že se zejména překladatelům toho návrhu nelíbí,“ pravila dáma.

Klaus si však trval na tom, že bojuje za svobodu slova. Pokud jde o dezinformace, jejich hodnocení je poměrně subjektivní. To, co jednomu člověku může přijít jako dezinformace, může druhému člověku připadat jako informace kvalitní. Provozovatelé tomuto tlaku na boj s údajnými dezinformacemi podléhají a Klausovi je to líto. „Já bych rád řekl, v České republice prosím ne,“ zaznělo z úst poslance.

Facebook je sice soukromou společností, ale žádná soukromá společnost nesmí stát nad českou ústavou, zdůraznil Klaus. Už vůbec Facebook nesmí mazat věty o tom, že v populaci máme dvě pohlaví. Mužské a ženské. Pekarová uznala, že toto není v pořádku. Na svědomí to ale mohli mít roboti, kteří postupují podle klíčových slov. „Ale já nechci žít ve společnosti, kde jsou party udavačů,“ ozval se v tu chvíli Klaus. „To je přeci něco strašného,“ zvyšoval hlas ve studiu.

Pekarová se však nedala přesvědčit. Připomněla, že hybridní válka se dnes vede, vede se i s pomocí propagandy. Tak tomu bývalo vždy. „Dneska je to součást boje, který proti nám prostě vede Rusko. A kdo to nechce vidět, tak se musím ptát, proč tak činí, jestli je to z nevědomosti nebo mu to vyhovuje,“ kroutila hlavou dáma. Pokud někdo šíří lži, je podle ní třeba to zarazit. Jinak by to opravdu mohlo skončit tak, že nám sem jednou přijedou ruské tanky a šiřitelé dezinformací tomu zatleskají. Možná i sám Klaus by tomu zatleskal.

„Vy jste teď řekla dezinformaci, to není pravda, já jsem vlastenec. Kdybych měl nějakého spřáteleného cenzora, tak vy byste toto říct nemohla,“ ohradil se poslanec ODS. O hybridní válce prý mluví např. Petr Pavel, kterého si údajně pražská kavárna hýčká coby kandidáta prezidenta. „Je třeba vidět ty souvislosti,“ pravil host.   

Poté se vrátil k Facebooku a poznamenal, že by měly být mazány jen ty příspěvky, které porušují zákony, např. vyzývají ke genocidě a tak podobně. Vše ostatní by podle Kause mělo volně plynout. „Mít ty cenzory, kteří budou rozhodovat, že tohle pustíme a tohle už ne, to je cesta do pekel,“ zlobil se Klaus. Proti tomu hodlá bojovat. A pokud někdo přijde s kvalitnějším zákonem na toto téma, poslanec je ochoten ho roztrhnout a podpořit kvalitnější zákon.

Vysvětlil také, že občané si na sítích mohou mazat názory tak, jak chtějí. Jeho zákon necílí na občany pobývající na sociálních sítích, ale na provozovatele sociálních sítí. „Ale z toho zákona to takhle nevyplývá,“ upozornila dáma. Klausův zákon lze prý vyložit i tak, že bude trestán občan, který jinému občanovi smazal příspěvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…