Trend stoupající spokojenosti s hospodářstvím se zastavil, ukázal průzkum

30.03.2015 19:42

Současnou ekonomickou situaci v Česku považuje za špatnou 37 procent lidí, jako dobrou ji hodnotí 19 procent Čechů. Podle 42 procent není ani dobrá, ani špatná. Vyplynulo to z březnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které výsledky poskytlo ČTK. Proti únorovému zjišťování se výsledky nijak výrazně nezměnily, analytici nicméně upozorňují, že poprvé od října 2013 nezaznamenali meziměsíční zlepšení.

Trend stoupající spokojenosti s hospodářstvím se zastavil, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dělnice v továrně, ilustrační foto

"Zda to znamená konec trendu zlepšujícího se hodnocení, nebo zda jde jen o nahodilý výkyv, to ukážou až následující měsíce," uvedl autor výzkumu Jan Červenka. Z dlouhodobého pohledu se současné hodnocení pohybuje na úrovni maxima od roku 2008. Optimističtější v hodnocení jsou bohatší a vzdělanější lidé, voliči pravicových stran, stoupenci hnutí ANO a vlády. Kritičtější jsou senioři, nezaměstnaní, levicově orientovaní voliči, nevoliči a ti, kteří nedůvěřují vládě.

Ekonomickou situaci země i životní úroveň domácnosti lépe hodnotí bohatší a vzdělanější lidé

Životní úroveň vlastní domácnosti pak považuje za dobrou 47 procent dotázaných. Jako špatnou ji vidí 16 procent občanů a dvě třetiny lidí o ní tvrdí, že není ani dobrá, ani špatná. Ani v tomto případě se výsledky proti únoru nijak výrazně nezměnily. Podíl příznivých hodnocení životní úrovně vlastní domácnosti ale stoupl i meziměsíčně.

Podobně jako ekonomickou situaci země, tak i životní úroveň domácnosti lépe hodnotí bohatší a vzdělanější lidé. Její vnímání se zlepšuje i s rostoucí spokojeností s životem a politickou situací, naopak s rostoucím věkem se zhoršuje. Hůř vidí svou životní úroveň i nezaměstnaní, obyvatelé Ústeckého kraje, levicově orientovaní voliči a ti, kteří nedůvěřují vládě.

CVVM provedlo průzkum v první březnové dekádě mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…