Třesk kolem Jaromíra Soukupa: Nora Fridrichová ví, jak má dopadnout Barrandov

28.01.2019 9:41

Jsou dluhy Jaromíra Soukupa a jeho firem moc velké? Po verbální náloži, kterou Jaromír Soukup odpálil ve směru České televize v Mých zprávách, je tu odpověď. Podle docenta Mejzlíka, děkana Fakulty financí a účetnictví VŠE, není zadlužení Soukupových firem v pořádku, i když Soukup říká, že ano. A ČT také informovala, kdo by mohl mít zájem o Soukupovy firmy. Má hodně peněz, časopis, deník i rádia, ale chybí mu televize.

Třesk kolem Jaromíra Soukupa: Nora Fridrichová ví, jak má dopadnout Barrandov
Foto: Repro ČT
Popisek: Dluhy jaromíra Soukupa v 168 hodinách s Norou Fridrichovou

„Zatímco v pořadech mu věštci předpovídají finanční úspěch, skutečný stav firem Jaromíra Soukupa naznačuje pravý opak,“ zněl úvod navazující reportáže, po kterém následovaly informace od investigativní novinářky Sabiny Slonkové: „Některé z jeho firem jsou velmi zadlužené, a i když v mediálním světě to není věc zcela výjimečná, tak u Jaromíra Soukupa se může stát, že nebude mít z čeho zaplatit.“ A dodala, že během loňského roku zaznamenali informace, že by se mohl najít strategický investor, který by „vyztužil“ finanční kondici firem Jaromíra Soukupa, ale nakonec prý kvůli poklesu sledovanosti Barrandova z plánu sešlo.

Po rekapitulaci reportáží a Soukupovy odpovědi následovalo další vyjádření děkana Fakulty financí a účetnictví Ladislava Mejzlíka k Soukupovu tvrzení, že mít dluhy je normální: „Má to jeden háček. To platí jen do té doby, dokud vaše úvěry nepřekročí váš majetek. Pak se dostanete do úpadku, protože máte problémy se splácením těch úvěrů.“ Upozornil také, že TV Barrandov dluží 600 milionů svým obchodním partnerům a společnost Médea s. r. o. má po splatnosti stamilionové závazky. „A pokud se kombinují ještě dvě nepříznivé věci, to znamená splácení dluhů po splatnosti nebo jejich nesplácení s velmi vysokými úvěry, tak to je dohromady kombinace, která je velmi nepříjemná. Soukupovy společnosti jsou všechny propojené. Proto ohrožení jedné z firem je jako jeden článek v řetězu. Jakmile by jeden z toho vypadl, nebo nějak nefungoval, tak to ovlivní celou skupinu.“ dodává Mejzlík.

Anketa

Podporujete prezidenta USA Donalda J. Trumpa? (anketa od 28.1.2019)

69%
hlasovalo: 4327 lidí
Soukup nakoupil v mrakodrapu na Pankráci tři byty za 140 milionů korun, ale brzy, v listopadu minulého roku, je převedl darovací smlouvou na své příbuzné. Podle advokáta Ondřeje Múky se může jednat jak o projev rodičovské lásky, tak o úmysl zkrátit své věřitele. V kuloárech se podle pořadu již množí informace, že zde jsou zájemci o Soukupovy firmy, například Daniel Křetínský. Křetínského hlavní byznys je energetika, ale vlastní i deník Blesk a časopis Reflex, spolu s rádii Frekvence 1 a Evropa 2.

Podle Ondřeje Neumanna z Hlídacího psa chybí Křetínskému v portfoliu televize. „V čele vydavatelského domu má Libuši Šmuclerovou s velkou televizní minulostí z televize Nova. Snaha získat pohledávky za firmami Jaromíra Soukupa a ovládnout skrze insolvenci nejen jeho mediální byznys, ale i jeho byznys daný do firmy Médea, je celkem logická,“ říká Neumann.

Celá reportáž ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…