Trest! Seberte Lukašenkovi MS v hokeji! žádá Niedermayer

22.11.2020 13:09

Alexandr Lukašenko, který Bělorusko ovládá už od roku 1994, se i po letošních letních prezidentských volbách vyhlásil vítězem a vládcem nad svou zemí. Jenže někteří lidé dali svému prezidentovi najevo, že už ho mají plné zuby a jsou přesvědčeni, že se u moci drží jen s pomocí podvodů. EU odmítla jeho poslední zvolení uznat. Podle europoslance Luďka Niedermayera (TOP 09) je prý zapotřebí zajít ještě dál...

Trest! Seberte Lukašenkovi MS v hokeji! žádá Niedermayer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

V Bělorusku se od konce srpna v ulicích měst pravidelně objevují desetitisíce naštvaných lidí, kteří chtějí dát najevo, že Alexandr Lukašenko musí po 26 letech konečně zmizet ze scény. Jenže ten to odmítá. Na veřejnosti se nechal vidět se samopalem v ruce a dal jasně najevo, že moc z rukou v žádném případě nepustí.

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí

Na konto demonstrantů poznamenal, že jsou placení ze Západu, mimo jiné z České republiky a z Polska, a že on jako běloruský prezident nedopustí, aby se Západ vměšoval do běloruských záležitostí.

Současně bylo nemalé množství demonstrantů zadrženo a někteří z nich byli po pár dnech nalezeni mrtví.

EU odmítla Lukašenka uznat a pravicová demokratická opozice v Česku vyjádřila protestujícím Bělorusům podporu.

Podle europoslance Luďka Niedermayera (TOP 09) je ale třeba zajít ještě dál. Bělorusové mají příští rok pořádat mistrovství světa v ledním hokeji. Podle Niedermayera přišel čas tuto akci Bělorusku odebrat.

„Světový šampionát v hokeji 2021 se nesmí konat v Bělorusku, kde vláda systematicky bije, mučí nebo dokonce zabíjí své občany,“ zdůraznil Niedermayer.

V listopadových dnech, kdy si připomínáme naše vlastní nadechnutí po pádu komunistické moci, bychom podle Niedermayera neměli na Bělorusy zapomínat, protože oni teď bojují podobný boj, jako Češi a Slováci před jednatřiceti lety.

„Situace v Bělorusku totiž zůstává i nadále tragická a v posledních dnech dále eskaluje. Demonstranti již 3 měsíce (hlavně v neděli) plní běloruské ulice a náměstí a nadále požadují odstoupení diktátora a nové férové prezidentské volby. Dělají to i přes to, že bez nadsázky jde o život – Lukašenkův režim pokračuje v násilné represi, aby opozici a demonstranty zastrašil. Studenti jsou propouštěni ze škol, zaměstnanci z práce, tisíce lidí byli od srpna zatčeni, pokračuje mučení a to i žen a mladistvých... a další demonstrant zemřel na následky brutálního bití,“ napsal Niedermayer.

Luděk Niederamyer se vyjádřil k situaci v Bělorusku

Luděk Niederamyer se vyjádřil k situaci v Bělorusku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…