Třeste se strachy před Putinem, říká významný muž z Ruska

01.10.2014 7:42

Zatímco celý svět s obavami sleduje postup Islámského státu v Sýrii a Iráku, někdejší mistr světa v šachu a současný ruský opoziční politik Garri Kasparov varuje, že bychom se měli třást strachy před jediným mužem – ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten podle něj hraje poker, zatímco všichni ostatní sedí nad partičkou šachů.

Třeste se strachy před Putinem, říká významný muž z Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šachy

Důvodem, proč by měl Vladimir Putin způsobovat světu nespavost, je podle Gasparova netečnost Evropy vůči akcím ruského prezidenta a pozdní reakce amerického prezidenta Baracka Obamy na Putinovu agresi vůči Ukrajině vedenou ideologií „moc znamená právo“. Podobné události přitom podle něj vedly k vypuknutí druhé světové války.

V rozhovoru pro Yahoo News, jehož český překlad publikovaly Britské listy, dále uvedl, že by Západ měl zachovat ekonomické sankce proti Rusku alespoň do března 2015. Šachový velmistr je totiž přesvědčen, že v určitém bodě zasáhnou nejenom ruskou ekonomiku, ale také vnitřní okruh Putinových spolupracovníků.  

Putin si prý toto nebezpečí uvědomuje, a tak Kasparov očekává, že bude vyhrožovat přerušením dodávek zemního plynu do Evropy, postsovětských států a bývalých satelitních států, čímž si bude chtít vynutit uvolnění sankcí. V mezičase podle něj ruský prezident tvrdí svým spolupracovníkům, že Západ nakonec uhne a bude kapitulovat. „Hraje poker, zatímco všichni ostatní hrají šachy,“ konstatuje Gasparov.

Tvrdý kritik Vladimira Putina a jeho neúspěšný vyzyvatel v boji o prezidentské křeslo z roku 2008 se otázce ohledně usilování o veřejnou funkci vyhnul. „Měli bychom zapomenout na to, že v Rusku dojde ke střídání u moci prostřednictvím volebního procesu. Obávám se, že to nebude příliš zákonný proces a může eventuálně skončit kolapsem státu," uvedl Kasparov s tím, že pod Vladimirem Putinem nečeká jeho zemi do budoucna nic pěkného. On sám se již prý připravuje na tuhou zimu.

Rozhovor v češtině k přečtení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…