Trestní oznámení kvůli „Babišovu hnízdu“

25.11.2015 10:07

Sídlo Čapí hnízdo, které patří ministru financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, je předmětem trestního oznámení pro dotační podvod. Píše o tom server SvobodnéFórum.cz.

Trestní oznámení kvůli „Babišovu hnízdu“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš v pořadu OVM

Čapí hnízdo stojí 50 kilometrů od Prahy a funguje od roku 2010. A cena za vybudování farmy? Odhady říkají, že náklady se pohybovaly mezi 400–500 miliony korun. 

Původní majitelé, kteří firmu vlastnili v letech 2008–2014, nejsou známi, neboť byli podle všeho schováni za anonymními akciemi.

A nyní se ozývají kritici, kteří uvádějí, že celou dobu vlastnil firmu Andrej Babiš a skrýval se za účelově založenou společností s anonymními akciemi, aby se dostal k evropské dotaci padesát milionů korun. Dotace totiž mohly získat pouze ty firmy, které nebyly součástí větších společností. 

A právě kvůli této věci podal nyní trestní oznámení na neznámého pachatele jeden občan, který se obával uvést své jméno. Přesto dokument podal na Vrchní státní zastupitelství v Praze k rukám Lenky Bradáčové, a to pro podezření ze spáchání trestných činů dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie ve zločinném spolčení.

Původní text ZDE.

„Důmyslně vystavěná konstrukce nasvědčuje, že aktéři promýšleli veškeré kroky dopředu a zřejmě jednali ve spolčení tak, aby záměrně uvedli poskytovatele dotace v omyl. Právě tímto jednáním, pokud by se potvrdilo, by byla naplněna skutková podstata trestného činu dotační podvod a zároveň by byly vážně poškozeny i finanční zájmy EU. Tyto skutečnosti popsané opakovaně v médiích jsou potvrzeny přímo majitelem koncernu Agrofert Andrejem Babišem v dokumentu Matrix AB vysílaném v listopadu tohoto roku Českou televizí, jehož autorem je Vít Klusák,“ uvádí se v trestním oznámení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…