Trestní oznámení na Sobotku kvůli OKD. Vyšly prý najevo nové zásadní skutečnosti

09.08.2018 19:16

Trestní oznámení v kauze OKD podal v pondělí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Konkrétní pachatel v něm sice zmíněn není, ale jak ze znění textu vyplývá, míří na někdejší ministry financí a průmyslu a obchodu z ČSSD Bohuslava Sobotku a Milana Urbana. „Trestní oznámení je reakcí na nová zásadní skutková zjištění,“ říká generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu.

Trestní oznámení na Sobotku kvůli OKD. Vyšly prý najevo nové zásadní skutečnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Právu sdělila, že podání přijali a nyní přezkoumávají, zda obsahuje nové informace, nebo zda jde o informace orgánům činným v trestním řízení již známé. Podle generální ředitelky ÚZSVM Kateřiny Arajmu je však trestní oznámení podáno právě kvůli nově zjištěným informacím. „Během hlavního líčení kauzy OKD u Obvodního soudu pro Prahu 2 vyšla najevo nová zásadní skutková zjištění,“ uvedla Arajmu.

Během trestního líčení v této věci vystupuje ÚZSVM jako poškozený. Požaduje náhradu škody ve výši 5,7 miliardy korun. ÚZSVM je toho názoru, že Sobotka a Urban veděli o tom, že hodnota státního podílu ve společnosti mohla být jiná, než za kterou ji stát nakonec prodal, napsal server iDNES.cz. Úřad také trvá na tom, aby se prověřilo, proč bývalí ministři chtěli prodat státní podíl pouze jednomu majoritnímu vlastníkovi.

Finančník Zdeněk Bakala se postupně prostřednictvím svých firem stal vlastníkem celého OKD. ÚZSVM tvrdí, že by se mělo prověřit, zda celý prodej důlní společnosti nebyl dojednáván přímo pro Bakalu a zda o tom mohli politici z vlády Vladimíra Špidly vědět. Privatizací OKD se aktuálně zabývá poslanecká vyšetřovací komise. U komise již vypovídali Špidla a Urban, Bakala přijít odmítá, podle něj totiž komise není nestranná.

Státní zástupci, kteří se s trestním oznámením již seznámili, říkají, že nové informace nezaznamenali. „Není tam vůbec nic nového, co bychom nevěděli a co by se v tom trestním spise už neobjevilo. Všechno proběhlo soudem a úřad na řadu těch skutečností u hlavního řízení již upozorňoval,“ uvedl zdroj Práva.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…