Třetí komora parlamentu? Ústavní soud rozhodl v kauze EET o věcech, které po něm nikdo nežádal

16.12.2017 8:37

Zákon o elektronické evidenci tržeb, o němž včera rozhodoval Ústavní soud, soudce rozštěpil. Členové rozhodovacího senátu tak sepsali větší počet odlišných stanovisek, než bývá obvyklé. Píší o tom Lidové noviny.

Třetí komora parlamentu? Ústavní soud rozhodl v kauze EET o věcech, které po něm nikdo nežádal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní akce proti elektronické evidenci tržeb na Václavském náměstí

Soud nakonec elektronickou evidenci ponechal v platnosti, pouze pozastavil její třetí a čtvrtou fázi. Proti tomuto rozhodnutí však byla pětice soudců, která chtěla celý zákon zrušit, a to včetně dvou již probíhajících fází. Tvrdí totiž, že EET je neústavní a likviduje drobné podnikatele. Mezi těmito soudci je například někdejší prezident soudcovské unie Tomáš Lichovník. 

Tito soudci se domnívají mimo jiné to, že zákon o elektronické evidenci tržeb je projevem neúcty k lidem, kteří podnikají. „Ne vždy je daňová disciplína tou největší hodnotou, legitimním cílem,“ míní soudci. 

Proti těmto soudcům pak zůstali stát Josef Fiala a Milada Tomková, kteří nesouhlasili ani s tím, aby byl zrušen náběh třetí a čtvrté fáze EET. Vadí jim totiž to, že soud tak rozhodl o něčem, o co skupina poslanců vlastně ani výslovně nežádala. Poslanci totiž po soudu požadovali zrušit buď celý zákon, nebo zavést generální pardon pro živnostníky nevydělávající více než 1,8 milionu ročně. 

„Těmito ustanoveními se Ústavní soud z hlediska jejich obsahu vůbec neměl zabývat,“ zmínila Tomková ke zrušení náběhů zbylých fází EET. 

„Konstituční strážci se včera opět pustili na tenký led, když posuzovali, nejen jestli je EET v souladu s Ústavou, ale také navýsost politickou otázku, zda je zvolená forma elektronické evidence tržeb rozumná a vhodná. Jasně řekli, že jako celek zákon obstál. Měli ale dělat práci poslanců a senátorů a rozhodovat třeba o tom, zda se má EET týkat plateb kartou? Domysleli přitom skutečně všechny důvody a dopady?“ píše se pak v redakčním komentáři Lidových novin. Podle něj soudce například nejspíš ani nenapadlo to, že EET mohla státu pomoci zdanit příjmy z digitálních platforem, jako jsou Uber nebo Airbnb. 

„Ústavní soud zkrátka není třetí komora parlamentu, nemá k tomu ani potřebný aparát a neměl by si na ni hrát,“ zakončuje komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…