Třetí největší německá spolková země zastavila příjem migrantů

09.09.2015 19:42

Jihoněmecká spolková země Bádensko-Württembersko dnes až do odvolání zastavila přijímání nových migrantů. S odvoláním na úřad předsedy zemské vlády o tom informovala agentura DPA. Třetí největší německá země od soboty přijala prý už 3900 osob. Nedostatky v řešení uprchlické krize v Německu dnes kritizovala jedna z největších místních nevládních organizací na ochranu práv uprchlíků.

Třetí největší německá spolková země zastavila příjem migrantů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

"Bádensko-Württembersko dnes už nemůže nikoho přijmout, všechny volné kapacity jsou prozatím vyčerpány," uvedl šéf úřadu zemské vlády Klaus-Peter Murawski. Spolková země v jihozápadní části Německa je třetí největší co do rozlohy i počtu obyvatel, žije v ní přes 10 milionů lidí.

Do Mnichova mezitím i dnes přijížděli stále noví migranti. Jejich počet se ale od víkendu snížil. Od půlnoci do dnešního poledne dorazilo do bavorské metropole asi 1700 lidí. V úterý jich bylo celkem asi 3300. Od okamžiku, kdy v pátek večer maďarská vláda otevřela migrantům hranice, dorazilo do Mnichova podle bavorských úřadů asi 30.000 lidí. Mnoho z nich ale putovalo rovnou do přijímacích zařízení v jiných spolkových zemích.

Sama vláda odhaduje počet migrantů, kteří letos do Německa dorazí, asi na 800.000.

Předsedkyně vlády nejlidnatější spolkové země Severního Porýní-Vestfálska Hannelore Kraftová dnes navrhla, že by dlouhodobě nezaměstnaní lidé mohli pomáhat při péči o žadatele o azyl. "Ubytování a péče o uprchlíky je národním úkolem," uvedla. "Pro přijetí ze strany společnosti není dobré, aby vznikal dojem, že toho děláme hodně pro uprchlíky, ale málo pro ty, kteří to mají těžké na pracovním trhu," dodala s tím, že takovou činnost by měla zvláštním finančním programem podpořit spolková vláda. Kraftová je mimo jiné místopředsedkyně vládní sociální demokracie (SPD).

Německá nevládní organizace na ochranu práv uprchlíků Pro Asyl dnes podrobila kritice azylovou politiku německé vlády i Evropské unie. Kabinetu Angely Merkelové vyčítá mimo jiné to, že plánuje vytvořit 150.000 ubytovacích míst pro azylanty, které budou vhodné pro obývání i během zimních měsíců. Sama vláda přitom odhaduje počet migrantů, kteří letos do Německa dorazí, asi na 800.000.

Pro Asyl, který má po celém Německu asi 18.000 členů, kritizoval rovněž návrh spolkové vlády prodloužit možnou dobu pobytu uprchlíků v prvotních přijímacích střediscích ze současných maximálně tří na šest měsíců. Vzhledem k už existujícímu nedostatku míst je takové rozhodnutí podle aktivistů přesným opakem toho, o co by měly úřady usilovat. Chystané opatření by prý vedlo jen k "zostření už tak nedůstojných poměrů" v těchto zařízeních.

Kritiky se dočkal i plán Evropské unie vybudovat v zemích na schengenské hranici, kam přichází nejvíce migrantů, tedy v Itálii, Řecku a Maďarsku, přijímací střediska. Podle spolku Pro Asyl by pak totiž hrozilo, že tisíce uprchlíků uvíznou v jakýchsi čekacích zónách podél vnější hranice EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…