Tři a čtvrt roku. Čech, který chtěl bojovat za Islámský stát, vyvázl z hrozby doživotí

24.02.2017 10:51

Státní zástupce navrhl pro muže, který se chtěl údajně přidat k Islámskému státu, čtyři roky vězení. Dvaadvacetiletému Janu Silovskému ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku ale podle obžaloby podané v prosinci 2016 hrozí za přípravu teroristického útoku 12 až 20 let vězení, případně doživotní vězení, píše ČTK. Česká televize doplňuje, že mladý muž nakonec dostal tři roky a tři měsíce.

Tři a čtvrt roku. Čech, který chtěl bojovat za Islámský stát, vyvázl z hrozby doživotí
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Státní zástupce Jakub Kubias dnes v závěrečné řeči navrhl posuzovat jednání obžalovaného podle nově platného doplnění trestního zákoníku jako podporu a propagaci terorismu ve stadiu přípravy, kde hrozí trest tři až 12 let vězení. Žalobce zároveň navrhl, aby soud uložil Silovskému ambulantní ochranné psychiatrické léčení. V navrhované kvalifikaci obžalovanému polehčují jeho bezúhonnost, doznání a až o 85 procent snížené ovládací schopnosti dané jeho schizoidní poruchou osobnosti.

Obhajoba navrhla zproštění, případně podmíněný trest a ambulantní psychiatrické léčení.

Je mi to líto, říká mladík

Silovský je první Čech souzený za to, že se chtěl v Sýrii přidat k teroristické organizaci Islámský stát (IS). „Já jsem jen chtěl říci, že je mi líto, že jsem se pokusil do Sýrie odjet, znova bych se o to už nepokoušel,“ řekl ve své závěrečné řeči.

Státní zástupce shrnul důkazy přednesené v průběhu soudního líčení. „Po jejich zhodnocení jsem toho názoru, že žalovaný skutek byl plně prokázán,“ konstatoval. Připomněl, že Silovský se už v přípravném líčení spontánně doznal, na policii i u soudu uvedl, že jej zajímalo náboženství, koupil si ke studiu Bibli a Korán. Potvrdil také, že si koupil letenky a také že věděl, že bojovat za Islámský stát je trestné. Vyjádřil také sympatie k záměru IS vytvořit jednotný chalífát, způsoby, kterými tak chtějí islamisté dosáhnout, ale považoval za kruté.

Soud dnes ukončil dokazování. Obhajoba sice navrhla vypracování nových posudků z psychologie a psychiatrie, senát to ale zamítl jako nadbytečné. Obhajoba chtěla, aby znalci důkladněji posoudili Silovského duševní stav a zjistili, zda netrpí autismem nebo jeho nějakou formou.

Silovského loni zadržela turecká policie na letišti v Istanbulu

V prvních dvou dnech jednání soud před dvěma týdny provedl všechny dosud navržené důkazy -– vyslechl Silovského, jeho matku, znalce z oboru psychologie a psychiatrie a kybernetiky a shrnul listinné důkazy. Promítl také propagandistická a náborová videa islamistů, která měl Silovský stažená v mobilu.

Silovského loni zadržela turecká policie na letišti v Istanbulu s jednocestnou letenkou na vnitrostátní let do města Gaziantep poblíž syrských hranic. Odtud měl přes internet objednané auto, se kterým chtěl odjet do syrského města Džarábulus a tam se připojit k IS. Tureckým policistům se k tomu přiznal a ti ho pak poslali do Čech. Od léta je ve vazbě.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…